Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκλειστική συνέντευξη του συγκροτήματος "Μy excuse" στον Μίλτο Γήτα

Το συγκρότημα των "My excuse" έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μίλτο Γήτα παρουσιάζοντας πτυχές της καθημερονότητας του, κρυφά όνειρα και φιλοδοξίες ενώ μιλάνε και για τα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία.


Θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για την μπάντα σας; Πότε; Που;Και γιατί ‘’my excuse’’;
Οι My Excuse δημιουργήθηκαν το 2002 στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα το διαλέξαμε γιατί θέλαμε να συμβολίζει αυτό που είμαστε και όσα όλα κάνουμε. Χρειαζόμασταν ένα όνομα που να μας εκφράζει και να και δείχνει στον κόσμο οτι η μουσική μας είναι ο λόγος, η δικαιολογία μας για τις επιλογές που κάναμε και την πορεία που ακολουθήσαμε στη ζωή μας.
Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
Έχουμε επηρεαστεί από πολλά συγκροτήματα και κυρίως οτι έχει να κάνει με αμερικάνικο rock. Έχουμε όμως και επιρροές από χορευτικό pop (Michael Jackson) μέχρι και αμερικάνικο folk rock (Bruce Springsteen). Ακόμα, βρετανική μουσική, funk, blues είναι μερικές από τις επιρροές της μπάντας που δένουν όλες μαζί στο στυλ που βγάζουμε.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη δισκογραφία;
Έχουμε περάσει πολλά για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Σίγουρα δεν ήταν έυκολο, αλλά υπήρχαν καταστάσεις που εκμεταλλευτήκαμε και έτσι μπορέσαμε να πάμε μπροστά. Δεν το βάλαμε ποτέ κάτω και πιστεύω πως αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για κάποιον που θέλει να πετύχει οτιδήποτε στη ζωή του.
Τελικά μια ελληνική ροκ μπάντα μπορεί να κάνει καριέρα στο εξωτερικό; Αν ναι με ποιο τρόπο; Αν όχι για ποιο λόγο;
Μια ελληνική ροκ μπάντα με αγγλόφωνο στίχο μπορεί να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Θέλει όμως πολύ δουλειά, προσεκτικές κινήσεις και αφοσίωση σε αυτόν το στόχο. Επιτέλους ξέρουμε οτι αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαστε προετοιμασμένοι για την αποτυχία, αλλά έχουμε κάνει κάποια πολύ σημαντικά βήματα και προχωράμε σταθερά προς τα εκεί. Φέτος κυκλοφορήσαμ ετο πρώτο μας single στην Αμερική (και παγκοσμίως) και είμασταν για ένα μήνα περιοδεία σε διάφορα μαγαζιά και φεστιβάλ της χώρας!
Ποια ήταν η σημαντικότερη σας στιγμή μέχρι σήμερα;
Η σημαντικότερη στιγμή μας μέχρι τώρα ήταν όταν ο Ron Saint Germain, μουσικός παραγωγός που έχει δουλέψει με ονόματα όπως οι RHCP, Tool, Soundgarden, U2, Creed, 311, μας ανακοίνωσε οτι θέλει να επενδύσει σε μας και μας κάλεσε στην Αμερική για την περιοδεία μας αλλά και να δουλέψουμε μαζί του πάνω στον δίσκο. Αυτό ήταν σαν ένα όνειρο για μας που πραγματοποιήθηκε και μια επιβεβαίωση των όσων μέχρι τώρα προσπαθούσαμε.
Με ποιον θα θέλατε να παίξετε και το έχετε ως όνειρο αλλά και ως στόχο;
Είναι πάρα πολλοί, κυρίως συγκροτήματα του εξωτερικού. Ενδεικτικά θα σου αναφέρω τους Kings of Leon, Radiohead, Pearl Jam...
Στα τραγούδια σας οι στίχοι και οι μουσικές σας για ποια θέματα μας προκαλούνε να μιλήσουμε;
Θέλουμε μέσα από τα κομμάτια μας να εντοπίζουμε και να καταπολεμάμε τους μηχανισμούς στους οποίους εκτιθόμαστε όλοι μεγαλώνοντας και που μας κάνουν με τρομακτικά μηχανικό αυτοματισμό αφενός να αγνοούμε τον πόνο και την αδικία γύρω μας και αφετέρου να νοιώθουμε αποκομένοι απο την ευθύνη και αδύναμοι μπροστά στο status quo. Για παράδειγμα, το καινούργιο μας single “Silent Revolution” ερωτά πώς είναι δυνατόν να μην αρέσει σε κανέναν μας αυτό που συμβαίνει στην σύγχρονη κοινωνία και παράλληλα η πλειοψηφία να κάνει σιωπηλή επανάσταση, τρέμοντας στην ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή να πρέπει να πάρουμε θέση.
Πως βιώνετε όλη αυτή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα; Σας ενέπνευσε να γράψετε για αυτήν;
Μας έχει ήδη εμπνεύσει να μιλήσουμε γι’αυτήν μέσα από το “Silent Revolution”και συνεχίζει να μας εμπνέει καθημερινά. Το περιβάλλον και οι καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στη ζωή μας λόγω της κρίσης μας επηρεάζουν με πολλούς τρόπους, όχι μόνο στον τρόπο ζωής μας αλλά και στη μουσική μας.
Πως φαντάζεστε τους My excuse μετά από 10 χρόνια;
Αυτό που θα θέλαμε ιδανικά είναι να συνεχίσουμε να έχουμε μια πετυχημένη πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να κάνουμε κάποια πράγματα στην Αμερική και να αποκτήσουμε κοινό και εκεί. Αν δε το καταφέρουμε, όμως, θα μας έφτανε να είμαστε ακόμα όλοι μαζί και να παίζουμε τη μουσική μας. Να έχουμε ένα live μια φορά το μήνα, ακόμα κι αν δεν έχουμε μεγάλη απήχηση. Θα είμασταν ικανοποιημένοι αν συνεχίζαμε να παίζουμε στο υπόγειο στούντιο μας, αρκεί να είμασταν ακόμα μαζί.
Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή κάπου αλλού και γιατί;
Κάθε χρόνο μένουμε αρκετές μέρες στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας για εμφανίσεις και αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί και φέτος.  Εκτός Ελλάδας, ήδη έχουμε μείνει για ένα μήνα στην Αμερική και σε αυτό θα υπάρξει και συνέχεια. Σίγουρα θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε και να μένουμε σε μέρη που μας οδηγεί η δουλειά μας, αλλά στη Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μας και δε θέλουμε να το αφήσουμε μόνιμα.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της μπάντας;
Τα άμεσα σχέδια μας... Από εκδηλώσεις, έχουμε κλείσει αρκετές εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε κάποιες περιοχές στην επαρχία. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και περιμένουμε την κυκλοφορία του δίσκου που μόλις τελείωσε και την επόμενη περιοδεία στην Αμερική την άνοιξη.
Θα ήθελα κλείνοντας με τρεις λέξεις να μου περιγράψετε τους My Excuse;
The Real Deal.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
                      (25/9/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: