Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Aποκλειστική συνέντευξη του διευθυντή σπουδών Γιώργου Βάρσου της Σχολής Carierra Ιωαννίνων του Ομίλου Ξυνή


Λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί το εορταστικό-εκπαιδευτικό τριήμερο της σχολής Carierra Ιωαννίνων του Ομίλου Ξυνή ο δημοσιογράφος Μίλτος Γήτας συνάντησε το διευθυντή της σχολής Γιώργο Βάρσο και συνομίλησε μαζί του για εκπαιδευτικά θέματα, για τα προγράμμτα σπουδών της σχολής αλλά και για το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριημέρου που διοργανώνει.

Κύριε Βάρσο πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η σχολή σας στα Ιωάννινα και ποια τμήματα μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος;
Η Σχολή Carierra του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα 10 χρόνια τώρα από τον Σεπτέμβριο του 2002. Υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι άξονες σπουδών σε ετήσια και ταχύρυθμα τμήματα: Computing School, Business School, Beauty School και Chef School. Στο Computing School τα προγράμματα σπουδών είναι: Χειριστών Πληροφοριακών Συστημάτων, Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Multimedia Studies, AutoCAD, Γραφιστική, Τυφλό Σύστημα Δακτυλογράφησης
Στο Business School τα προγράμματα σπουδών είναι:
Διοίκηση Επιχειρήσεων, Marketing, Πωλήσεων, Μηχανογραφημένη Λογιστική, Γραμματέων Διεύθυνσης, Τουριστικά, Ξενοδοχειακά.
Στο Beauty School τα προγράμματα σπουδών είναι:
Κομμωτική, Αισθητική, Επαγγελματικό Μακιγιάζ, Μακιγιάζ Θεάτρου & Τηλεόρασης, Μανικιούρ, Πεντικιούρ, Ονυχοπλαστική, 3D Nail Design, One Stroke Nail Design, Μασάζ
Στο Chef School τα προγράμματα σπουδών είναι:
Μαγειρική Τέχνη και  Ζαχαροπλαστική Τέχνη


Πιστεύετε πως η δημόσια και δωρεάν παιδεία μπορεί να αντικατασταθεί επάξια από την ιδιωτική;
Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι κεκτημένο των νέων μέσα από τα βάθη της ιστορίας. Για να μπορέσει η ιδιωτική παιδεία να σταθεί επάξια δίπλα στην δημόσια θα πρέπει να αναπτύξει ένα σύστημα ποιοτικής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, συντονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς και φυσικά με στόχο πάντα την εξέλιξη των νέων ανθρώπων.

Οι  Γιαννιώτες πως αγκάλιασαν τα προγράμματα σπουδών σας όλα αυτά τα χρόνια; Βλέπετε μαθητές σας μετά από καιρό να πετυχαίνουν επαγγελματικά;
Η αποδοχή  των Γιαννιωτών ήταν και είναι μεγάλη. Αυτό συμβαίνει διότι στεκόμαστε πλάι στον κόσμο, ακούμε τους προβληματισμούς τους και αφουγκραζόμαστε την αγορά με στόχο την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών μας στις ανάγκες των πολιτών και φυσικά της τοπικής αγοράς εργασίας. Προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να διαμορφώσουμε έναν εκπαιδευτικό φορέα με μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Ιωάννινα. Στον βαθμό αυτό εκπαιδεύουμε τους σπουδαστές μας με υπηρεσίες υψηλών και σύγχρονων προδιαγραφών (έμπειρο διδακτικό προσωπικό, άρτια υλικοτεχνική υποδομή, πρωτοποριακές υπηρεσίες προς τους σπουδαστές μας) και παρακολουθούμε την αναβάθμιση των γνώσεων των σπουδαστών μας ακόμα και μετά από την αποφοίτηση τους, δείχνοντας τους έτσι τι χρειάζεται η αγορά εργασίας. Αρκετοί από τους μαθητές μας είναι σήμερα επιτυχημένοι επαγγελματίες σε αυτό που σπούδασαν και αξιοποιούν στο έπακρο τις γνώσεις που πήραν. Μέσα από συνεχόμενες διαδικασίες όπως αυτή του τριημέρου εκδηλώσεων στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου θα προσπαθούμε πάντα να δείχνουμε σε όλο τον κόσμο πώς να επιτύχει αυτό που θέλει και πως εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε αυτό.

Μιλήστε μου λίγο για τον Όμιλο Ξυνή και για αυτό που οραματίζεστε για τα επόμενα χρόνια;
Ο Όμιλος ΞΥΝΗ είναι ο μεγαλύτερος και πληρέστερος εκπαιδευτικός όμιλος στην Ελλάδα. Οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί φορείς του, MEDITERRANEAN COLLEGE, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, CARIERRA, ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ, ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΞΥΝΗ, ΕΠΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, EXACT, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σε όλα τα επίπεδα σπουδών. Δραστηριοποιείται με προγράμματα σπουδών σε όλη την Ελλάδα και στα Ιωάννινα με δυο από τους φορείς του την CARIERRA και το ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ. Όραμα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ είναι να συνεχίσει με εντονότερους ρυθμούς την προσπάθεια για ανταποδοτική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Απώτερος σκοπός του είναι να αποτελέσει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δεν παρέχει μόνο άρτια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αλλά προάγει ιδέες, αξίες και πρότυπα ικανά να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Στα Ιωάννινα το όραμα μας είναι να αναπτυχτούν περεταίρω οι εκπαιδευτικοί φορείς και να μπορούν πλέον οι Γιαννιώτες να σπουδάσουν αυτό που θέλουν στην πόλη τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν. 
Πως επηρέασε η οικονομική κρίση τα ιδιωτικά προγράμματα σπουδών; Απλά μειώθηκαν οι μαθητές ή άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό;
Βεβαίως και η οικονομική κρίση όπως έχει επηρεάσει όλα τα επαγγέλματα έτσι επηρεάζει και την εκπαίδευση. Ο κόσμος όμως αναγνωρίζει πως μόνο με εφόδιο την γνώση μπορεί να επιβιώσει στην κρίση. Για τον λόγο αυτό η προσέλευση του κόσμου πλέον στην σχολή είναι για ειδικότητες που άπτονται της τεχνικής εκπαίδευσης με στόχο να εκπαιδευτούν σε ειδικότητες που γρήγορα μπορούν να φανούν χρήσιμες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Γι ‘αυτό τον λόγο η Σχολή μας τα τελευταία 4 χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης με ειδικότητες στην Πληροφορική, την Διοίκηση αλλά και την εκπαίδευση σε τομείς της Ομορφιάς. Σκοπός μας είναι να εμπλουτιστούν τα προγράμματα σπουδών και με άλλες ειδικότητες σε αυτούς αλλά και σε άλλους τομείς.

Τι θα παρακολουθήσει κάποιος στο εορταστικό-εκπαιδευτικό τριήμερο που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου;
Το εκπαιδευτικό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιείται με σκοπό να έρθει πιο κοντά ο κόσμος σε μορφές εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των γνώσεων και ταυτόχρονα θα δείξουμε σε αυτούς που θα το παρακολουθήσουν ποιες άλλες μορφές εκπαίδευσης μπορεί να φανούν χρήσιμες στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων σήμερα. Μέσα από διαλέξεις που θα γίνουν για την σύνταξη βιογραφικού και την εύρεση εργασίας, μέσα από ομιλίες για τα social networks και τα media σήμερα αλλά και από ζωντανές επιδείξεις σε εκπαιδευτικούς τομείς όπως η αισθητική, η κομμωτική τα νύχια και το μακιγιάζ, θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτό το τριήμερο να δείξουμε και μια άλλη μορφή της εκπαίδευσης.
Ο στόχος του τριημέρου που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στην Ακαδημία Σχολή στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου, είναι διπλός. Καταρχήν είναι επετειακός αφού θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια λειτουργιάς του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ στα Ιωάννινα και κατά δεύτερον  σηματοδοτεί το ξεκίνημα της πρώτης γιορτής επαγγελματικής εκπαίδευσης  με σκοπό  να καθιερωθεί έτσι μια νέα προσπάθεια «να έρθει η εκπαίδευση πιο κοντά στον άνθρωπο». Θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα την σημασία του τριημέρου αυτού μιας και σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο πρόκειται για μια καινοτόμα αλλά και πρωτοποριακή ιδέα με ανταπόκριση και από άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή, αλλά και όλους όσους προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο πως η είσοδος και τις τρεις ήμερες στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και πως κατά την διάρκεια του τριημέρου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δηλώνουν συμμέτοχη στην κλήρωση για τρεις υποτροφίες που θα κληρωθούν την τελευταία μέρα στην Αίθουσα.

Τέλος θα ήθελα να μου πείτε για τα νέα σας τμήματα και για τις προσδοκίες της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς;
Τα νέα τμήματα που από φέτος θα ξεκινήσουν θα είναι αυτά της Μαγειρικής και της Ζαχαροπλαστικής. Φυσικά κάθε χρόνο εμπλουτίζονται και ανανεώνονται τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα σπουδών με σκοπό να διατηρούμε ζωντανή την εξέλιξη των προγραμμάτων αλλά και των σπουδαστών μας. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες προσδοκούμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στην τεχνική εκπαίδευση και να βάλουμε και εμείς ένα ακόμη λιθαράκι στην επιμόρφωση των Γιαννιωτών. Ευχόμαστε σε όλους μια καλή και εποικοδομητική εκπαιδευτική χρονιά. Ευχαριστώ...

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(30/8/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: