Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ν. Οικονομίδης: Ούτε απειλή, ούτε σωτηρία η αναδιάρθρωση

Αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Θάνο Δημάδη παραχώρησε ο γνωστός Έλληνας οικονομολόγος και καθηγητής στο Business School του New York University, Νίκος Οικονομίδης. Ο τελευταίος ήταν από τους πρώτους οικονομολόγους διεθνώς που είχαν προβλέψει πολλούς μήνες πριν μιλώντας στην εκπομπή Νέους Φακέλους και τον Αλέξη Παπαχελά ότι "το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί" προκαταλαμβάνοντας αυτήν την εξέλιξη σε μία εποχή που απ' όλες τις πλευρές (Ευρωπαίους, ΔΝΤ, ελληνική κυβέρνηση) έδιναν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.



Επίσης, λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, με άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο κ. Οικονομίδης είχε σπεύσει να υποστηρίξει εξ αρχής ότι η συμφωνία για "κούρεμα" στο 21% "δε θα περπατούσε" αλλά και ότι εκείνο το ποσοστό της αναδιάρθρωσης δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετό για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο. 
Σήμερα ο καθηγητής Νίκος Οικονομίδης από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας αποκλειστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Θάνο Δημάδη, αξιολογεί τη νέα συμφωνία για "κούρεμα" του 50% λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι ούτε απειλή αλλά ούτε και σωτηρία για την Ελλάδα". Είναι ιδιαίτερα επικριτικός τόσο προς τις ελληνικές αρχές όσο και τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τις "κενού περιεχομένου εικασίες"- όπως τονίζει-που έκανα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Ο κ. Οικονομίδης δεν παίρνει το ρίσκο να προβλέψει αν αυτή η κατά 50% αναδιάρθρωση θα είναι και η τελική που θα υποστεί η χώρα. Λέει ότι η Ελλάδα δεν πάσχει μόνο από ένα πολύ βαρύ χρέος αλλά έχει δύο εξίσου αλληλένδετα μεταξύ τους προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση και ότι, αν δε το κάνει, τότε η αναδιάρθρωση δε θα αποτελέσει πραγματική λύση. 
Ο Έλληνας καθηγητής από τη Νέα Υόρκη τονίζει για να καταστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος εξ ολοκλήρου βιώσιμο κα να μη χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση στο μέλλον, "χρειάζεται η κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να κάνει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία και να μαζέψει τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό το τελευταίο δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα". Και προσθέτει: "Δεν μιλώ για τις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου που τις έχει ήδη περικόψει, αλλά για τις λειτουργικές του δαπάνες, όπως στα έξοδα των Υπουργείων στα οποία πρέπει πρέπει να μπει τάξη".
Ο κ. Οικονομίδης πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτεί οι πολιτικές ηγεσίες να ξεπεράσουν τους βραχυχρόνιους στόχους τους οποίους θέτουν συνήθως μέχρι τις επόμενες εκλογές και να αποφασίσουν να χαράξουν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική, που σήμερα δεν υπάρχει". 

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: