Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων έως 15 Μαΐου


Με τις υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ Β 1588/25.4.202 και 1587/25.4.2020) παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων έως 15.5.2020, με εξαίρεση τις δίκες για συγκεκριμένες διαδικασίες, ενώ ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων και καθορίζονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ήδη εξασφαλίσει ποσότητες υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες και αντισηπτικό), οι οποίες θα παραδοθούν το πρωί της 28.4.20 στα Δικαστήρια για την προστασία όλων των παραγόντων.
Υπό τις συνθήκες αυτές το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία και συστήνει στα μέλη του την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας που έχουν ανακοινωθεί αρμοδίως, όταν επισκέπτονται τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία για τις διαδικασίες και υπηρεσίες που επαναλειτουργούν. Είναι καθήκον όλων να επιδείξουμε τη μέγιστη ατομική ευθύνη που ο κάθε πολίτης οφείλει για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα :
Α. Εκφράζει την έντονη ενόχλησή του για την ερήμην του δικηγορικού σώματος επιλογή των διαδικασιών, οι οποίες προτιμήθηκαν να επανεκκινήσουν, παραβλέποντας άλλες ζωτικής σημασίας υποθέσεις για τους πολίτες, που θα έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων να εργαστούν.
Β. Διαμαρτύρεται έντονα για τη μη καταβολή στους δικηγόρους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2020, μετά τον εμπαιγμό, που φθάνει στα όρια της εξαπάτησης, με το περιβόητο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και απαιτεί, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, την ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, η πλειοψηφία των οποίων πλέον αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα.
Γ. Την ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ που λήγει 30.4.2020.
Δ. Ζητεί τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου οι δικηγόροι της Περιφέρειας να έχουν τη δυνατότητα τουλάχιστον της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, σε πρώτη φάση, λόγω του ότι η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση 3 - 4 ετών από σήμερα. Η προτεινόμενη λύση θα δημιουργήσει συνθήκες ίσων ευκαιριών, όσο αυτό είναι εφικτό, για όλους τους δικηγόρους. Με τον τρόπο αυτό οι δικηγόροι της Περιφέρειας δεν θα υπολείπονται των δικηγόρων που έχουν πλήρη ηλεκτρονική πρόσβαση ενώ παράλληλα θα υπάρχει προετοιμασία και δυνατότητα εργασίας των δικηγόρων σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας στο μέλλον.
Ε. Την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων των ανακοινώσεων (όταν αυτές αποσταλούν) των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείου & κτηματολογικού Γραφείου Ιωαννίνων με συγκεκριμένες οδηγίες για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθώς και των έγγραφων οδηγιών για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Συλλόγου.
Τέλος συστήνεται σε όλους τους πολίτες να αποφεύγεται η άσκοπη είσοδος στο Δικαστικό Μέγαρο.-

Η Πρόεδρος
του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων
Μαρία Κυρ. Νάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: