Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ακάθεκτος ο Ερντογάν : Αγοράζει νέο γεωτρύπανο και συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο


Σε κρεσέντο βρίσκονται οι προκλητικές δραστηριότητες από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, παρά το ηχηρό μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, από την Αθήνα και τις συντονισμένες κινήσεις Αθήνας, Λευκωσίας και ΕΕ. Η δήλωση του Μάικ Πομπέο ότι «δεν θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία» φαίνεται ότι λειτούργησαν σαν… κόκκινο πανί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος την εμπρηστική του ρητορική.


Τη Δευτέρα, το Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση στην περιοχή «Μόρφου 1» που βρίσκεται εντός του περίφημου τεμαχίου 7. Μάλιστα, το τουρκικό γεωτρύπανο έφτασε ήδη από το πρωί του Σαββάτου στην θαλάσσια αυτή περιοχή, όπως επιβεβαίωσε τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Παράλληλα, το άλλο γεωτρύπανο, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και έχει σκάψει κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Μάλιστα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει νέο γεωτρύπανο.

Και τρίτο γεωτρύπανο διαπραγματεύεται η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Φατίχ συνεχίζει τη γεώτρησή του στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Γιαβούζ έχει σταλεί στην περιοχή «Μόρφου 1» για να ξεκινήσει νέα γεώτρηση.

Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, ο Ερντογάν δήλωσε “συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό”.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το “το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας”.

Σύμφωνα με το philewnews, ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα.

“Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε”, δήλωσε.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Ντονμέζ προχώρησε σε μία προκλητική ανάρτηση, αναφέροντας ότι το Γιαβούζ έφτασε στoν στόχο του «Μόρφου 1», ο οποίος βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας … θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: