*Της Σέβης Ευθυμίου
Πριν προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα να ευχαριστούμε κατά βάθους καρδίας την φίλη μου Wikipedia, που απλόχερα μου χάρισε τον παρακάτω ορισμό για το τι σημαίνει «άρτον και θεάματα»: Χρησιμοποιούμε πολλές φορές την φράση αυτή κυρίως κοροϊδευτικά. Η προέλευση της κρατάει σχεδόν 2.000 χρόνια και πάντα είχε την ίδια σημασία: τα τεχνάσματα των κυβερνώντων ώστε να παραπλανούν τον λαό με εφήμερες απολαύσεις, αποσπώντας τον από τα πραγματικά του προβλήματα.
Κάποια ταύτιση; Κάποια σχέση με το σήμερα; Κάποιες ομοιότητες; Bingo φίλες και φίλοι μου το βρήκατε! Κερδίσατε τον αποχυμωτή και την καφετιέρα! Απολαύστε υπεύθυνα.
Το κόλπο αυτό επινοήθηκε -πριν καν εμείς υπάρξουμε ούτε ως ιδέες-, από τους Ρωμαίους, όπου οι αυτοκράτορες μάζευαν τον λαό στις αρένες προσφέροντάς τους θέαμα, είτε με μονομαχίες είτε με λιοντάρια, ενώ κάποιες φορές από αυτές μοίραζαν σιτάρι ή ψωμί. Έτσι ο λαός έστω και προσωρινά ξεχνούσε τα καθημερινά του προβλήματα, με αντάλλαγμα λίγο ψωμί ή διάφορες θεαματικές «παραστάσεις».
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, η τακτική είναι παλιά και δοκιμασμένη. Πολλά ριάλιτι, πολλές τρας εκπομπές, κάποια ξεκατινιάσματα, κάποια ίντριγκα, κάποιος κακός χαμός και το σχέδιο παραμένει ίδιο και πετυχημένο και μετά από τόσα χρόνια. Με κάποιες μικρο-τροποποιήσεις βέβαια (μην είμαστε και τίποτα ντεμόντες), και τα αποτελέσματα σημειώνουν τεράστια ποσοστά επιτυχίας, μεγαλύτερα και από επανάληψη των «Δύο Ξένων».
Η ψυχολογία της μάζας όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπως διαπιστώνεται κι από το σήμερα, τελικά δεν αλλάζει, και ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια κόλπα.
Αχ, κανείς δεν μαθαίνει από την ιστορία τελικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου