Ο υπουργός παιδείας ανακοινώνει την ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα Ιωάννινα, αλλαγές σε λύκειο, ΑΕΙ & ΤΕΙ και ασκεί κριτική στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη νοοτροπία των Ελλήνων γονέων σχετικά με την 3η λυκείου.
Ο υπουργός παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου βρέθηκε στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα και τοποθετήθηκε σχετικά με τις αλλαγές συζητούνται από την κυβέρνηση για τον χώρο της εκπαίδευσης. Προανήγγειλε τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου στην πόλη, που θα ασχολείται με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Ανέφερε πως ο Μητροπολίτης συζήτησε μαζί του και δέχθηκε να διαθέσει νέο χώρο. Επιπλέον, γίνονται κουβέντες για την ίδρυση κτηνιατρικής και γεωπονικής σχολής, ενώ αναφέρθηκε και στο πολύκροτο ζήτημα της συγχώνευσης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Δήλωσε πως η κυβέρνηση θα προβαίνει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, αφού λαμβάνει τη συναίνεση των συγκλήτων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά δε θα γίνονται συζητήσεις με φοιτητικούς συλλόγους που θέτουν εργασιακά και όχι ακαδημαϊκά ζητήματα. Επιπρόσθετα, έθιξε το θέμα της 3ης λυκείου και των πανελληνίων εξετάσεων, προβάλλοντας δύο σημαντικά προβλήματα: την αναγκαιότητα των φροντιστηρίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, καθώς και την ίδια τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων που στερεί πολύτιμο χρόνο και εμπειρίες από τους μαθητές, που χαρακτήρισε ως ‘στραμπουλιγμένες προσωπικότητες’.
Αποκάλυψε πως το 16% μαθητών με βαθμούς κάτω από τη βάση εισάγεται στις σχολές, 12% που έχει βαθμούς πάνω από τη βάση μένει εκτός, ενώ μόλις το 25% μπαίνει σε μια σχολή από τις 5 πρώτες επιλογές του. Άσκησε κριτική στους γονείς των παιδιών, που θρέφουν μια ‘νοοτροπία με παθογένειες’ και ανέφερε πως ξοδεύονται περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από αυτούς για τα φροντιστήρια. Τέλος , ανακοίνωσε αλλαγές και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που θα μπορούν να εισάγονται για 2 χρόνια σε ΑΕΙ, ενώ παράλληλα τόνισε πως η 3η λυκείου θα αποτελεί πλέον γέφυρα μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίου, αφού ο τελικός βαθμός λυκείου θα διαδραματίζει κύριο ρόλο για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου,
Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου