Αντίστροφη μέτρηση έξι μηνών μετρά πλέον η συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στους μηχανισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).Σύμφωνα με πληροφορίες, το έως τώρα διαμορφωμένο σχέδιο της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπει ότι οι εισφορές θα εισπράττονται από την ΑΑΔΕ, ενώ θα αναπτυχθεί επικοινωνία μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων – εφορίας. Ειδικά το ΚΕΑΟ θα αποκτήσει πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, θα οργανωθούν έλεγχοι σε αυταπασχολούμενους που ιδρύουν εταιρείες, ενώ θα "τρέξουν" κοινές ρυθμίσεις οφειλών αλλά και κατασχέσεις για μη διακανονισμένα χρέη προς Ταμεία και εφορίες.
Ως γνωστόν, η ΑΑΔΕ εισπράττει μέχρι σήμερα μόνο έσοδα από φόρους, αλλά –βάσει Μνημονίου – θα πρέπει από το επόμενο έτος να εισπράττει και τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες σήμερα εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ και έπειτα διανέμονται για συντάξεις και άλλες παροχές (πχ υγείας, εφάπαξ, επικουρικού κλπ.).
Η γιγάντια αυτή αλλαγή στους μηχανισμούς είσπραξης του Δημοσίου προβλέπεται ρητά στο συμπληρωματικό Μνημόνιο όπου αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του 2017, ενώ ήδη (και συγκεκριμένα έως τέλη του περασμένου Ιουνίου) έπρεπε να είχε ετοιμαστεί ένας "οδικός χάρτης" για τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο "χάρτης" αυτός (τη διαμόρφωση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το ΥΠΟΙΚ και το Υπουργείο Εργασίας) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ωστόσο έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζονται κάποιοι πρώτοι βασικοί άξονες, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μέτρο προβλεπόταν στο Μνημόνιο του Αυγούστου του 2015, ενώ από την 1/1/2017 έχει γίνει το πρώτο βήμα συντονισμού ΕΦΚΑ - ΑΑΔΕ, μέσα από τον υπολογισμό των εισφορών των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, μπλοκάκηδων, αγροτών) με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι άξονες του σχεδίου συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης εισφορών στην ΑΑΔΕ προβλέπουν:
1) Τη μεταφορά των τμημάτων του Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τα οποία ασχολούνται με τις εισπράξεις εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έτσι ο ΕΦΚΑ θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος μόνο για την παροχή των κύριων συντάξεων και διαφόρων άλλων παροχών, ενώ η ΑΑΔΕ θα μετατραπεί σε ένα υπερ-φορέα είσπραξης κάθε εσόδου ο οποίος αφορά το Δημόσιο.
2) Την ανάπτυξη πλήρους επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ . Έτσι θα μπορεί να υπάρχει μία αμφίδρομη ενημέρωση των δύο φορέων για τα στοιχεία και την οικονομική συμπεριφορά των φορολογούνενων και ασφαλισμένων.
3) Τη δυνατότητα πρόσβασης του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (το οποίο αποτελεί αυτόνομη μονάδα του ΕΦΚΑ) σε στοιχεία φορολογουμένων, οι οποίοι (ως αυταπασχολούμενοι ή εργοδότες) έχουν ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα τέως ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), τα οποία από 1/1/2017 έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.
4) Την οργάνωση μίας διαδικασίας ελέγχου των πρακτικών που επιλέγει μερίδα αυταπασχολουμένων προκειμένου να μειώσει το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν (πχ μέσω της σύστασης εταιρειών).
5) Την από κοινή ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών (προς τα Ταμεία και την εφορία. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 31/12/2016) και θα τεθεί σε ισχύ από 3 Αυγούστου. Κοινές, όμως, θα είναι και οι συνέπειες για όσους οφειλέτες είτε δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση (ή στην "πάγια ρύθμιση" η οποία είναι συνεχώς "ανοιχτή"), είτε την αθετήσει. Οι συνέπειες αυτές δεν είναι άλλες από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ή αλλιώς κατασχέσεις σε κινητή ή ακίνητη περιουσία.
Πηγή: Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου