Με τα όσα ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής που αποδίδει με τα ευρήματα του το μνημείο του τύμβου Καστά στον Ηφαιστίωνα, συμφωνεί ο επιγραφικός ’Αγγελος Π Ματθαίου.«Η αναγραφή ενός ρήματος (παρέλαβον) σ ένα λίθο μπορεί να μη σημαίνει παραλαβή εν συνόλου ενός οικοδομήματος, ενός έργου, ή μιας κατασκευής αλλά την παραλαβή ενός αντικειμένου, λίθου ή ενός αριθμού λίθων.
Στην αρχαιότητα η παραλαβή ενός έργου ήταν λεπτομερής και κατά κανόνα το κείμενο σχετικά μεγάλο. Εφόσον είναι ακέραιος ο λίθος επί του οποίου υπάρχει το ρήμα (παρέλαβον) και δίπλα κάποιο συμπίλημα χωρίς να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κειμένου, αυτό σημαίνει την παραλαβή λίθων μνημείου ή άλλου οικοδομικού έργου και όχι την παραλαβή μιας κατασκευής».
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της Γεωργίας Κοκκορού Αλευρά, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών .
Η κυρία Κοκκορού είδε κάποιες εικόνες στην τηλεόραση από την παρουσίαση, «πράγματι διάβασα τη λέξη “παρέλαβον”» λέει. Και προσθέτει: «Το ότι, όπως επισημαίνουν οι ανασκαφείς, είχε δίπλα σύμπλεγμα γραμμάτων με Η, Φ… κάνει το μυαλό να κατευθυνθεί προς το όνομα Ηφαιστίων, χωρίς όμως να σημαίνει από μόνο του ότι είναι το όνομα ή και πολύ περισσότερο ο στρατηγός Ηφαιστίων.
Επίσης το ΑΝΤ μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο που είχε σχέση με το έργο. Οι επιγραφές που αναφέρονται σε εκείνον που αναθέτει (προσφέρει) το έργο βρίσκονται συνήθως στην πρόσοψη του κτιρίου. Όλα θέλουν έρευνα ενδελεχή και η κριτική έπεται αφού δημοσιευθεί συστηματικά το μνημείο. Να μιλάμε έχοντας ψήγματα γνώσης επί ελάχιστων στοιχείων και μάλιστα από μακριά δεν είναι ό,τι καλύτερο, για να μην πω ότι είναι άκρως προβληματικό».
Από την πλευρά της η πρώην Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ Λίνα Μενδώνη σημειώνει: « Η υπόθεση εργασίας θα τεθεί στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας για την απόδοση του μνημείου στον Ηφαιστίωνα.
Η κυρία Μενδώνη, θεωρεί ενδιαφέρουσα την προσέγγιση της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και επαναλαμβάνει ότι συμφωνεί απόλυτα με τη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα.
Η πρώην Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ ξεκαθαρίζει ότι οι ισχυρισμοί περί Ρωμαϊκού κτιρίου από ολίγους αρχαιολόγους δεν έχουν βάσιμο χαρακτήρα ενώ επισημαίνει ότι «χρειάζεται μεγάλη έρευνα για να οριστικοποιηθούν τα συμπεράσματα της Αμφίπολης».
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται η ανασκαφική ομάδα τονίζει: «Υπάρχει η φράση που είναι πολύ γνωστή: 'και κεραμεύς κεραμεί κοτέει', που έλεγαν οι αρχαίοι. Δηλαδή, καλό λόγο ο ένας κεραμέας για τον άλλο δεν πολύ έλεγε…»
Έκπληξη όμως προκαλούν οι δηλώσεις του Γιώργου Βελένη.
«Δεν αμφισβητώ την προέλευση του επιγραφικού μέλους από τον περίβολο του Καστά, αλλά μπορεί να προήλθε από τη δεύτερη χρήση του. Διότι αν η απεικόνιση είναι σωστή και με βάση όσα είδα, τα γράμματα δεν είναι της ελληνιστικής περιόδου».
Ο Ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας του ΑΠΘ φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη του Ρωμαϊκού πορίσματος που υπέγραψε η σύζυγο του, αλλά ουσιαστικά με τις δηλώσεις του αποκαλύπτει και ένα άλλο ρόλο που ίσως φιλοδοξεί να έχει στις ανασκαφές της Αμφίπολης.
Ο κύριος Βελένης λοιπόν από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο και πριν περάσουν οι μελέτες της ανασκαφής από το ΚΑΣ ήταν συχνός επισκέπτης στην ανασκαφή του Γυμνασίου, την ίδια περίοδο που ήταν εκεί η Καλλιόπη Λαζαρίδη.
Με τις συναντήσεις του αυτές πιθανότατα επιζητούσε τη διασύνδεση του με τις ανασκαφές κάτι που μπορεί να θεωρείται θεμιτό, αλλά πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Στο ταξίδι αυτοψία τον περασμένο Μάιο στον τύμβο Καστά συνόδευε τη σύζυγο του Τζένη Βελένη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και την Αγγελική Κοτταρίδη προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Βεργίνας που συνέταξαν το Ρωμαϊκό πόρισμα για το Μακεδονικό τάφο.
Τυπικά τότε ο κύριος Βελένης φαινόταν ότι εκτελούσε χρέη συνοδού και εξυπηρετούσε τις συναδέλφους του.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας στο Mega channel κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά, «όσοι επιτίθενται στο μνημείο θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα» και τόνισε ότι η ομάδα της, μελετάει νέα στοιχεία τα οποία θα είναι έτοιμα για να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
του Γιώργου Ροδάκογλου
Πηγή: thousandnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου