Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ώρα αποκαλύψεων για την Αμφίπολη


Ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ»,  θα γίνουν γνωστά τα νέα ευρήματα από τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Κι αυτό δεν οφείλεται σε σύμπτωση, καθώς η μέρα φέρει ένα σαφές συμβολικό βάρος. Αν κρίνουμε μάλιστα από τη σημασία της, την καθιερωμένη πατριωτική έξαρση κ.ο.κ., είναι πολύ πιθανόν η φετινή 28η Οκτωβρίου να αποδειχτεί σημαδιακή για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις στα ελληνικά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας των έργων.


Μετά από τρεις μήνες εντατικών ανασκαφικών εργασιών, είναι πολύ πιθανό να ήρθε η ώρα της αποκάλυψης για το μυστήριο που εδώ και χιλιάδες χρόνια έκρυβε ο χωμάτινος λόφος.

Ο μεγαλειώδης μαρμάρινος περίβολος, οι Σφίγγες που κοσμούν την είσοδο, τα εκπληκτικής ομορφιάς αγάλματα των δυο καρυάτιδων, το απαράμιλλης αισθητικής ψηφιδωτό με τον Ερμή, τον Άδη και την Περσεφόνη στον προθάλαμο του τρίτου χώρου, η μαρμάρινη πόρτα που κάποτε σφράγιζε ερμητικά την είσοδο στον θάλαμο, το τεράστιο άγαλμα του λέοντα που στην αρχαιότητα κοσμούσε την κορυφή του λόφου και σήμερα βρίσκεται αναστηλωμένο λίγο πιο μακριά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του μνημείου.


Πηγή: protothema.gr, enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: