Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Σουμάχερ: Μια ζωή στα όρια και η προφητική του φράση


Επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη F1, ο Μίκαελ Σουμάχερ θεωρείται αναμφισβήτητα ένας θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν και το άθλημα που τον έκανε διάσημο εκτοξεύει την αδρεναλίνη, ο ίδιος ο Σουμάχερ και εκτός σιρκουί παρέμενε ένας άνθρωπος που λάτρευε το ριψοκίνδυνο. «Ακολουθώ τη μοίρα: Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί, δεν έχει σημασία το πού». Αυτή τη φράση, που μοιάζει προφητική, την είπε ο Μίκαελ Σουμάχερ λίγους μήνες πριν. Σήμερα συνέβη. Ο «Σούμι» ήταν πάντα ανθρωπος πολλών ταχυτήτων. Στη στεριά, στη θάλασσα ή στον αέρα.

«Δεν είμαι εθισμένος στην ταχύτητα. Απλά μου αρέσει», είχε δηλώσει κάποτε. Πράγματι: ποιος θα έτρεχε επαγγελματικά με 300 χιλιόμετρα σε δρόμους γεμάτο στροφές. Για τον καθέναν μας θα ήταν τρελό, αλλά για τον Σουμάχερ ήταν καθημερινότητα.

Ελεγε για αυτό: «Πιστεύω ότι κάποιος θα πρέπει να ξεπερνά τα όριά του. Κι εφόσον το κάνει αυτό, είναι δικαιολογημένο, όπου κι αν το κάνει»

Ήθελε πάντα να διατηρεί τον έλεγχο, όταν έφτανε στα όρια. Φόρμουλα 1, μοτοσικλέτες, σκι εκτός πίστας, ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο: Πάντα αγαπούσε την ταχύτητα στη ζωή του. Και με τί αντίτιμο;

Στα χρόνια της ενεργούς δράσης του ως πιλότος της F1 απαντούσε: Πρέπει να μάθω για μένα προσωπικά αυτό που αξίζει το ρίσκο. Τι με κάνει να διασκεδάζω περισσότερο από το να διακινδυνεύω; Αν δεν ήθελα περισσότερο ρίσκο, σίγουρα δεν θα οδηγούσα F1, ούτε μοτοσικλέτα, ούτε καρτ. Ούτε επίσης θα έκανα ελεύθερες πτώσεις».

Πιο πρόσφατα ενδιαφερόταν να αποκτήσει δίπλωμα πιλότου Ενας άνθρωπος σε μονοκινητήριο αεροσκάφος, ο οποίος πηγαίνει κόντρα στη βαρύτητα. Σκεφτόταν να φτάσει σε ένα νέο όριο.

Κι ύστερα ήρθε το ατύχημα στο σκι: Είκοσι χρόνια οδηγούσε στις πίστες της Φόρμουλα 1 αντιμέτωπος κάθε φορά με το θάνατο και βγήκε σώος από διάφορα ατυχήματα. Και τώρα δίνει μάχη για τη ζωή του έπειτα από ένα ατύχημα κάνοντας το χόμπι του.

«Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί - όπου κι αν είναι αυτό» - Η φράση του δεν θα μπορούσε να μην είναι προφητική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: