Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ανθρώπινη θάλασσα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας


Ενάμιση εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη στη Βαρκελώνη για να απαιτήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, κατηγορώντας την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανία να οδηγήσει την περιοχή τους και την ευρύτερη βορειοανατολική περιφέρεια της Ισπανίας στο φαύλο κύκλο της κρίσης . Μια ανθρώπινη “παλίρροια” ντυμένη στα καταλανικά χρώματα, το κόκκινο και το κίτρινο, διέσχισε το κέντρο έως το κοινοβούλιο της περιοχής. Κρατώντας σημαίες της αυτονομίας, ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών ξεχύθηκε στους δρόμους λόγω της “εθνικής” εορτής της Καταλονίας.


Η κυβέρνηση της Καταλονίας έκανε και η ίδια έκκληση για μαζική συμμετοχή, ως ένα μέσο για να ασκήσει πίεση στην Μαδρίτη για να επανεξετάσει τη φορολογική αντιμετώπιση της περιοχής αυτής.  "Αν δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα οικονομικά, σας γνωρίζουμε ότι ο δρόμος προς την ελευθερία της Καταλονίας είναι ανοιχτός», απείλησε ο περιφερειακός πρόεδρος, Artur Mas, την Τρίτη.

Η Καταλονία είναι η πιο χρεωμένη περιοχή της χώρας, με χρέος περίπου 42 δισ. ευρώ. Στα τέλη τού Αυγούστου, αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τη Μαδρίτη ύψους 5.02 δις!!!

Πηγή: Le Monde

Ανταπόκριση από τη Γαλλία: Διονύσης Λιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: