Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Tα 100 δισ. της Αpple, η Μερκελ και o Παπαδημος

Η Apple έχει διαθέσιμα 100 δισ ευρω για επενδύσεις. Εγώ λοιπόν ρωτάω . Θα αγόραζε πότε η εταιρία αυτή ένα οικόπεδο στην Ελλάδα για να χτίσει ένα εργοστάσιο τώρα που οι μισθοί έχουν πέσει στα 500 ευρω και η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την τρόικα , μια ανταγωνιστική χώρα; 
«Ούτε που το έχουμε σκεφθεί να επενδύσουμε στην Ελλάδα» απάντησε ο πολύς κ. Κουκ όταν ρωτήθηκε σχετικά χθες στα κεντρικά της πολυεθνικής. Άρα η τρόικα έκανε για μια ακόμα φορά λάθος.

Πάμε τώρα να δούμε την τραγική πραγματικότητα, καθώς είναι παταγώδης η αποτυχία ων επιφανών οικονομολόγων του ΔΝΤ και της ΕΕ σχετικά με την ύφεση στην Ελλάδα.

Τώρα ξαφνικά οι Βρυξέλλες ανακάλυψαν ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 4% για το 2012 (στο 7% το 2011) κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα μπει (εάν μπει) σε ανάπτυξη από το β εξάμηνο του 2014.

Η τρόικα είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη καθώς λέει ότι η ύφεση θα φθάσει στο 6%. Τι σημαίνει μεταξύ άλλων ύφεση; Ότι η οικονομία συρρικνώνεται και ότι με την μείωση των εισοδημάτων μειώνεται αντίστοιχα και η ικανότητα του πολίτη να πληρώσει τους φόρους του, να ξοδέψει (πληρώνοντας ΦΠΑ ) κλπ.

Οι Ευρωπαίοι, μάλιστα, μας έλεγαν λίγους μήνες νωρίτερα ότι μόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έχουν ύφεση το 2012. Τώρα αίφνης ανακάλυψαν ότι ακόμα και η Ολλανδία ή το Βέλγιο, χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση 3Α, ίσως βρεθεί σε ύφεση ενώ ακόμα και η Γερμανία από ανάπτυξη 3% που την υπολόγιζαν τώρα αναθεώρησαν και λένε ότι θα έχει οριακή ανάπτυξη μόλις 0,6%.

Όλο αυτό το κλίμα που διαπιστώνουν τώρα οι ειδικοί, πού παραπέμπει; Μα, στη βεβαιότητα ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2012 πάλι δεν θα «πιαστούν» ενώ ακόμα πρέπει να ξεχάσουμε ότι θα έχουμε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα.

Άρα, έρχονται νέα μέτρα.

Το ερώτημα είναι γιατί είναι τόσο δύσκολο να γυρίσει η οικονομία στην Ελλάδα; Γιατί; Δεν ενδιαφέρονται οι ξένοι; Δεν ενδιαφέρονται οι Έλληνες; Ας αφήσουμε τι κάνουν οι ξένοι και ας δούμε τι κάνουμε εμείς;

Ας τα δούμε ένα ένα.

Από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ το μόνο πράγμα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα ήταν να ρίξουν το βάρος τους στους φόρους και όχι στο περιορισμό της διάσημης σε όλον τον κόσμο γραφειοκρατίας. Αυτό είναι το βασικό.

Στα τέλη του 2011 ξεμπλοκαρίστηκαν 15 δισ ευρω για το ΕΣΠΑ που υποσχέθηκε ο Χ. Ραιχενμπαχ άλλα τα χρήματα δεν έχουν έλθει ακόμα. Και προσέξτε . Οι Ευρωπαίοι θα βάλουν το 95% του ποσού και η Ελλάδα μόλις 5%. Γιατί τα λεφτά αυτά δεν έχουν έλθειq Απλά γιατί τα έργα που θα πρέπει να γίνουν δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα. Δηλαδή "Προσέξτε", μας λένε οι Ευρωπαίοι, "πάρτε 15 δισ. ευρώ" και εμείς λέμε ότι "δεν έχουμε έργα".

Πριν λίγους μήνες είχε έλθει στην Ελλάδα μια αρμάδα γερμανών επιχειρηματιών υποτίθεται για business με την Ελλάδα. Είπαν να φτιάξουν ένα υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τώρα λένε ότι φταίει ο Χρυσοχοιδης. Ο Χρυσοχοιδης λέει ότι φταίνε οι Γερμανοί.

Το θέμα είναι ποιος θα μας σώσει .Η Apple , η Μερκελ η ο Παπαδημος;

Γ. Δημητρομανωλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: