Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Financial Times: Ούτε λέξη για το κούρεμα στο προσχέδιο της απόφασης

Παρά τις -θερμότατες στις διατυπώσεις τους- διαβεβαιώσεις ευρωπαίων θεσμικών παραγόντων (Ρομπάι, Μπαρόζο κ.λπ) ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι αποφασισμένη να παράσχει καθαρές και βιώσιμες λύσεις, γεγονός είναι ότι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής φράσσουν κυρίως δύο εμπόδια. Το πρώτο -και μικρότερο- έχει να κάνει με τη διαφωνία που καταγράφεται μεταξύ μελών και μη μελών της ευρωζώνης. Προεξαρχούσης της βρετανικής, οι ηγεσίες των 10 ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμες να προεγκρίνουν μέτρα που όχι μόνο δεν γνωρίζουν επακριβώς αλλά και που εν τέλει πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο της "κλειστής" διαπραγμάτευσης μεταξύ των πρωθυπουργών των 17 μελών της ευρωζώνης στο καταληκτικό τμήμα της Συνόδου Κορυφής. 

Το  πρόγραμμα προβλέπει συνάντηση πρώτα των ηγετών των "27" (χωρών της Ενωσης) και έπειτα των ηγετών των "17" (μελών της ευρωζώνης)].
Το δεύτερο, και μεγαλύτερο, εμπόδιο έχει να κάνει βεβαίως με το ύψος του κουρέματος. Οι διαφορές μεταξύ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου από τη μία (Institute of International Finance: είναι ο οργανισμός που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των διεθνών τραπεζών) και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης από την άλλη, παραμένουν προς το παρόν αγεφύρωτες.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι η Γερμανία -χωρίς να τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας- πιέζει ασφυκτικά τις τράπεζες να αποδεχθούν την παραγραφή του 60% των αξιών που κατέχουν σε ελληνικά ομόλογα.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες διαμηνύουν ότι ένα κούρεμα της τάξης του 60% όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό αλλά, το χειρότερο, είναι ικανό να πατήσει τη σκανδάλη ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου ομολόγων –των διαβόητων CDS. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής του IIF, (Charles Dallara) προειδοποίησε για σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην περίπτωση που η ευρωζώνη επιβάλλει μη εθελοντικές λύσεις. "Υπάρχουν όρια στο τι σημαίνει εθελοντικό", είπε, επί λέξει.
Οπως σημειώνουν οι Financial Times, oι συνομιλίες μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ομολογιούχων δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία γεγονός που θέτει εν κινδύνω έναν από τους τρεις πυλώνες της συμφωνίας: Την τελική ανακοίνωση για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Μάλιστα οι Financial Times αναφέρoυν ότι σε προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το οποίο σε αδρές γραμμές έχει περιγραφεί στο βρετανικό μέσο, δεν περιέχεται ούτε λέξη σχετική με ολοκληρωμένη συμφωνία κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.
Αντιθέτως γίνεται μια αόριστη αναφορά σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που θα συμφωνηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να αναφέρεται κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Την πιθανότητα οι ηγέτες της ευρωζώνης να μην ανακοινώσουν αύριο το συγκεκριμένο ύψος κουρέματος, επεσήμαναν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Reuters:
"Οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους του ελληνικού χρέους το οποίο αναμένεται μεταξύ 50-60%. Ισως υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο του κουρέματος ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020", αναφέρει στο τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωπαίκής Ενωσης.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: