Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Με καυσόξυλα θα ζεσταθούν φέτος οι πιο πολλοί Ηπειρώτες!



Πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο οι Ηπειρώτες που καταφεύγουν στα καυσόξυλα για να θερμανθούν! Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έχουν την… τιμητική τους και μάλιστα από φέτος, που η τιμή του πετρελαίου αυξάνει συνεχώς, αναμένεται να δουλέψουν στο… φουλ!
Ήδη το ενδιαφέρον στα Γιάννινα είναι πολύ αυξημένο και δεκάδες συμπολίτες ρωτούν καθημερινά στις μάντρες που πωλούν ξύλα.«Έρχονται καθημερινά ή μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν περισσότερες πληροφορίες. Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, τόσο θα αυξάνεται η κίνηση» είπε στον «Π.Λ.» ο κ. Δ. Μπούσιας, πωλητής ξύλων και κάρβουνων.   


ΟΙ ΤΙΜΕΣ…

Σύμφωνα με τον κ. Μπούσια οι τιμές είναι απολύτως λογικές και προσιτές. Ο τόνος κυμαίνεται περίπου στα 120 με 130 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με το ξύλο που θα προτιμήσει κανείς.

Σε μια περιοχή όπως τα Γιάννινα, το χειμώνα κάποιος θα χρειαστεί ίσως 6 ή και 7 τόνους καυσόξυλων, η τελική τιμή των οποίων είναι συμφέρουσα, σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα πετρελαίου. 

«Εξοικονομούμε πολλά περισσότερα χρήματα με τα καυσόξυλα. Ειδικά σε αυτή την περίοδο, που οι περικοπές μισθών και τα «χαράτσια» της Εφορίας μας έχουν… ξεζουμίσει, πρέπει να βρούμε νέους πιο οικονομικούς τρόπους να ζεσταθούμε» λένε Ηπειρώτες.

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ…
Μάλιστα, πολλοί επιλέγουν να βάλουν ενεργειακά τζάκια στο σπίτι τους, γιατί αυτά, πολλές φορές έχουν και μπόιλερ που ζεσταίνει νερό και το οδηγεί στα καλοριφέρ! Έτσι, κάνουν πολύ πιο γρήγορα απόσβεση των χρημάτων που δαπάνησαν, σε σύγκριση με κάποιον που θα κάψει πετρέλαιο για το καλοριφέρ του.

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ…
Τέλος, πολλοί είναι οι Ηπειρώτες που πηγαίνουν ήδη στα χωριά τους και μαζεύουν ξύλα, ώστε να γλυτώσουν ακόμη και τα έξοδα που θα έκαναν, αν τα αγόραζαν από κάποια επιχείρηση του κλάδου. Έτσι, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο στα Γιάννινα πολλά αυτοκίνητα να σέρνουν μπαγκαζιέρες γεμάτες με ξύλα!

Βέβαια, οι αρμόδιοι θα πρέπει να κάνουν ενδελεχείς ελέγχους, για το αν η κοπή και η μεταφορά των ξύλων γίνεται νόμιμα, αφού ως γνωστόν δεν επιτρέπεται να κόβει ανεξέλεγκτα κανείς ξύλα από τα δάση…

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"  της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: