Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Προς ΠΓΕ τέσσερα προϊόντα των Ιωαννίνων

Το δρόμο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πάρει ο φάκελος πιστοποίησης για τέσσερα προϊόντα των Ιωαννίνων, τα οποία αναμένεται να καταχωρηθούν ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ως το τέλος του χρόνου προχωρά η διαδικασία με το Υπουργείο Γεωργίας από την αναπτυξιακή επιχείρηση της Ν.Α.Ι.Τα δέκα προϊόντα είναι τα εξής: πατάτα Χρυσοβίτσας, πέστροφα Λούρου ή Βοϊδομάτη, καπνιστή πέστροφα Ιωαννίνων, χυλοπίτες Μετσόβου ή Ιωαννίνων, τσίπουρο Ιωαννίνων, γραβιέρα Ιωαννίνων, γιαούρτι Ιωαννίνων, μέλι Ιωαννίνων, οίνος από ποικιλία Μπεκάρι και οίνος από ποικιλία Βλάχικο. Η εν λόγω παραγωγή στηρίζεται σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης σε κλάδους με χρόνια ανάπτυξη στην περιοχή, όπως ο τυροκομικός, ο κτηνοτροφικός, ο οινικός και ο γεωργικός.


Η διαδικασία για την κατάθεση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των φακέλων για καθένα από τα τέσσερα προϊόντα, από μέρους της «Αναπτυξιακής Ηπείρου», σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Γεράσιμο Παπαηλία, μετά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πρόκειται να προχωρήσει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Για καθένα από τα προϊόντα για τα οποία θα προχωρήσει η πιστοποίηση, ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναφέρονται στην περιγραφή με τις ιδιαιτερότητες, την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, τη χρήση, τη μέθοδο παραγωγής, την ιστορία κτλ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα τέσσερα προϊόντα υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
α) Γιαούρτι Ιωαννίνων: σε πήλινο δοχείο, παράγεται από πρόβειο και γίδινο γάλα, με βάση συνταγή γνωστή τουλάχιστον από τις αρχές του αιώνα. Τρώγεται ως επιδόρπιο αλλά αποτελεί και συνοδευτικό ορισμένων γευμάτων.

Περιοχές παραγωγής: Δήμοι Άνω Πωγωνίου, Αγίου Δημητρίου, Εγνατίας, Κατσανοχωρίων, Λάκκας Σουλίου, Μετσόβου, Μπιζανίου, Παμβώτιδος, Πασσαρώνος, Μολοσσών, Σελλών και Κοινότητες Αετομηλίτσας, Βοβούσας, Ματσουκίου, Συρράκου και Φούρκας.

β) Πέστροφα Λούρου και Βοϊδομάτη: ψάρι του γλυκού νερού που αναπτύσσεται σε καθαρά και κρύα νερά κάτω των 20 βαθμών Κελσίου. Η εκτροφή πέστροφας ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, αν και το ψάρι ενδημούσε στην περιοχή λόγω του πλούσιου υδάτινου οικοσυστήματος. Εκτροφή σε κλωβούς, με έλεγχο παραμάτρων θερμοκρασίας και οξυγόνου.

Περιοχές παραγωγής: Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Ανατ. Ζαγορίου, Λάκκας Σουλίου, Καλπακίου, Κόνιτσας, Περάματος, Πασσαρώνος, και Κοινότητες Διστράτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ν.Α.Ι., στην περιοχή δραστηριοποιούνται 39 μονάδες εκτροφής πέστροφας συνολικής δυναμικότητας 1.735 τόνων.
γ) Χυλοπίτες Μετσόβου ή Ιωαννίνων: είδος ζυμαρικού από πρώτες ύλες της περιοχής - σιμιγδάλι, γάλα, νερό και αυγό. Σύμφωνα με τη μελέτη, «οι χυλοπίτες Μετσόβου είναι ονομαστές στο πανελλήνιο για την ποιότητά τους, μια ποιότητα που έγινε θύμα εκμετάλλευσης από βιομηχανίες ζυμαρικών και εμπόδισε την πλήρη ανάπτυξη μικρών παραδοσιακών επιχειρήσεων του Νομού και του Μετσόβου».

Περιοχές παραγωγής: στο Μέτσοβο αλλά και σε παραδοσιακά εργαστήρια στην Πωγωνιανή, στους Δήμους Παμβώτιδος και Ιωαννιτών.

δ) Πατάτα Χρυσοβίτσας: οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής, όπως η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, η βροχόπτωση, οι άνεμοι που επικρατούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η μέση ετήσια τιμή της θερμοκρασίας και η ηλιοφάνεια. Η πατάτα Χρυσοβίτσας είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και φημίζεται για τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Η ποιοτική υπεροχή της οφείλεται κυρίως, στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και κατά δεύτερο λόγο, στη μακρόχρονη εμπειρία των πατατοκαλλιεργητών και την τεχνική υποστήριξη των γεωπόνων.

Ένα μεγάλο ποσοστό του πατατόσπορου που χρησιμοποιείται, είναι ιδιοπαραγόμενος και αποθηκεύεται σε κατάλληλες αποθήκες που έχουν όλοι οι καλλιεργητές. Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, τοποθετείται ο πατατόσπορος σε τελάρα για προβλάστηση. Η φύτευση αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί 20-30 μέρες.

Η επιχειρηματική καλλιέργεια της πατάτας στο Νομό Ιωαννίνων καταλαμβάνει έκταση 6.456 στρ. σαν καλοκαιρινή καλλιέργεια και 2.147 σαν φθινοπωρινή. Η μεγαλύτερη κάλυψη σε καλλιεργούμενη έκταση παρουσιάζεται στο Δήμο Εγνατίας και στο Δήμο Παμβώτιδος. Στον πρώτο Δήμο γίνεται καλλιέργεια για την παραγωγή βρώσιμης πατάτας αλλά και για παραγωγή σπόρου πατάτας.

Πηγή: agri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: