Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Νεκρή λίμνη» η Παμβώτιδα

Ένα χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εξής για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την προστασία του οικοσυστήματος, έχουν και επίσημα στα χέρια τους οι τοπικοί φορείς που έχουν σχετικές αρμοδιότητες με τη λίμνη Παμβώτιδα.Στην χθεσινή συνεδρίαση, το Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας παρέλαβε τη θαλάσσια γεωφυσική μελέτη του πυθμένα της λίμνης, στα πλαίσια υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ της πρώην ΝΑΙ, του Φορέα Διαχείρισης και του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα βασικά αποτελέσματα της γεωφυσικής μελέτης παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ από τον επιστημονικό υπεύθυνο, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας Πατρών Γεώργιο Παπαθεοδώρου και τους συνεργάτες του, ενώ στο προσεχές διάστημα η μελέτη θα παρουσιαστεί και επισήμως είτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε σε ειδική εκδήλωση.Τα συμπεράσματα αναδεικνύουν θέματα για τα οποία υπήρχαν υποθέσεις μέχρι πρότινος, ενώ γίνεται λόγος και για προβλήματα που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα και για τα οποία προτείνονται διάφορες λύσεις. 

Η βασική και η πλέον ίσως ανησυχητική διαπίστωση είναι πως στο βαθύτερο τμήμα της λίμνης διαπιστώθηκε ένα ανοξικό – υποξικό καθεστώς, η γεωγραφική έκταση του οποίου, την καλοκαιρινή περίοδο συσχετίζεται με την έκταση του μέγιστου πάχους της ιλύος στον πυθμένα της λίμνης.Η παρουσία αυτού του στρώματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την υποβάθμιση της οικολογικής κατάστασης της λίμνης και θα πρέπει να μελετηθεί σε εποχική και διαχρονική βάση με κάποιον σταθμό παρακολούθησης μακράς διάρκειας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, μεταξύ άλλων ο πυθμένας στο μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιδιαίτερα υδαρούς ιλύος, το πάχος της οποίας είναι μέγιστο στο κεντρικό τμήμα της λεκάνης. Ανησυχητικό επίσης το ότι στην επιφάνεια του πυθμένα δεν εντοπίζεται λιμναία βλάστηση, εκτός από ένα τμήμα στη βόρεια πλευρά.Η χρησιμοποίηση ενός υποβρύχιου κατευθυνόμενου οχήματος επιβεβαίωσε την παρουσία βυθισμένων καλαμιώνων αλλά και αντικειμένων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως απορρίμματα.

Για μία μελέτη που μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό εργαλείο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης.«Ουσιαστικά μάς δείχνει πως πρέπει να κινηθούμε για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά το οικοσύστημα. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποσοτικά στοιχεία, αλλά κάναμε υποθέσεις», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης που ευχαρίστησε για τη συνεργασία την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Συντονισμός
Η παρατεταμένη ανομβρία στο μεταξύ στο λεκανοπέδιο έχει δημιουργήσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στη λίμνη Παμβώτιδα από αυτή του περασμένου χειμώνα με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.Ο κ. Τσουμάνης επανέλαβε την έκκληση του Φορέα για έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που θα προλαμβάνει τις καταστάσεις που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.«Αυτό φυσικά προϋποθέτει κάποιο κόστος και κυρίως τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Ο Φορέας έχει τη διάθεση και να συνεργαστεί και να προτείνει μέτρα», κατέληξε.

Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: