Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί ο Σαμαράς...

Ισορροπία τρόμου, που προφανώς "κρύβει" πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την προσωπική του αξιοπιστία, αλλά και για τη δυναμική του κόμματός του, θυμίζει εν πολλοίς η τακτική του Αντ. Σαμαρά απέναντι στα μεγάλα θέματα και, δη, απέναντι στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Το άγχος των εκλογικών ποσοστών, οι εσωκομματικές "φωνές" εκπροσώπων της "λαϊκής Δεξιάς", αλλά και η ανάγκη του να διαφοροποιηθεί από το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, έχουν οδηγήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ρητορική από την οποία... εξαιρούνται τα δυσάρεστα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στηρίζονται αιτήματα μεγάλων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, οι γιατροί κ.ά., παρότι οι θέσεις των εκπροσώπων τους έρχονται σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη ιδεολογία. Ταυτόχρονα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό θέματα όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που κατά το παρελθόν (κυβερνήσεις Καραμανλή και Μητσοτάκη) τις είχαν "σημαία", ή το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ, η τακτική αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ένα "ρεύμα νίκης" στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, κάτι που θα του έδινε μια σχετική πολιτική ασφάλεια. Επίσης, ο κίνδυνος της μη ύπαρξης αυτοδυναμίας μετά την επόμενη αναμέτρηση, οποτεδήποτε και αν γίνει αυτή, φοβίζει τα μέλη του ηγετικού του πυρήνα που του εισηγούνται να περιορίζεται όσο είναι δυνατόν στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση και λιγότερο στις προτάσεις.

"Δώρα"
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ΝΔ αντιτίθεται στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στηρίζει ένα μέτρο που ονομάζει (όπως και η κυβέρνηση) "μισθωτή εφεδρεία" και δεσμεύεται ότι μετά την πάροδο τριετίας θα επαναπροσλαμβάνεται ο υπάλληλος. Ακόμη υπόσχεται την επιστροφή χρημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΦΠΑ, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ακύρωση του ανοίγματος του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί κ.λπ. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει την οργή μερίδας της κοινής γνώμης για την πολιτική που σήμερα ακολουθείται, προχώρησε και στην κατάθεση του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν θα ήθελε εκλογές εδώ και τώρα...

Η στρατηγική αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις για την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης με την κυβέρνηση, τουλάχιστον στα κορυφαία θέματα, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και στελέχη που διαφωνούν ακόμη και με το αίτημα περί εκλογών, εκτιμώντας ότι "δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Παλαιότερα, την τοποθέτηση αυτή έκανε ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

Στη γραμμή της συναίνεσης "κινούνται" πρόσωπα όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, αλλά και ο επίσης μετριοπαθής Γ. Παπαθανασίου. Τέλος, ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει για το εάν πράγματι συμφωνούν με το "σκληρό ροκ" του κ. Σαμαρά οι αντιπρόεδροι Αβραμόπουλος και Δήμας...

Τα μέτωπα

Εφεδρεία και "κλειστά" προκαλούν ταραχή 

1. Μισθωτή εφεδρεία - Δημόσιο. Η λέξη "απόλυση" δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα εισηγείται το μέτρο που προβλέπει την επαναπρόσληψη του υπαλλήλου μετά την πάροδο τριετίας. Ταυτόχρονα, όμως, ζητεί τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, παραδεχόμενος ότι παραμένει ο "μεγάλος ασθενής".
2. Συγχωνεύσεις οργανισμών. Τάσσεται υπέρ αυτού του μέτρου και κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει. Ωστόσο, δεν τοποθετείται με σαφήνεια για το τι θα γίνουν οι υπάλληλοι των οργανισμών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
3. Ανοιγμα "κλειστών επαγγελμάτων". Θεωρητικά η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε - για ιδεολογικούς λόγους- να είναι πιο μπροστά από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, εντούτοις ειδικά στο θέμα των ιδιοκτητών ταξί όχι μόνον απορρίπτει την κυβερνητική επιλογή, αλλά στελέχη του δηλώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο του Γιάννη Ραγκούση.
4. Ιδιωτικοποιήσεις Παρά τις δηλώσεις βουλευτών ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το σχετικό μέτρο, οι "αστερίσκοι" που μπαίνουν συνηγορούν περισσότερο προς την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων παρά προς την αποδοχή.
5. Ευρώπη Η σύγκρουση του κ. Αντώνη Σαμαρά εντός και εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γίνονται θετικά αποδέκτες από ένα τμήμα της κοινής γνώμης, όχι όμως από εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως "κεντρώοι - κεντροδεξιοί". Την ίδια που η Νέα Δημοκρατία αντιδρά επιθετικά απέναντι στους Ευρωπαίους που μετέχουν στην τρόικα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά μιλούν με έμφαση για τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος.
6. Εκλογές Πολλοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι και ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι οι εκλογές τώρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Εντούτοις τις ζητεί μετ' επιτάσεως...

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: