Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγαλώνει η κάθοδος λαθρομεταναστών στην Ήπειρο

Οξύνεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ήπειρο, αφού καθημερινά καταφθάνουν στις μεγάλες πόλεις της περιοχής μας δεκάδες λαθρομετανάστες, κυρίως Ασιατικής καταγωγής.  Απώτερος σκοπός τους -αφού βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ηγουμενίτσα- να… τρυπώσουν σε κάποιο πλοίο για την Ιταλία. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των Ηπειρωτών και τις εκκλήσεις τους προς την Κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθυστερεί σημαντικά την ενίσχυση των συνόρων, ξεσηκώνοντας συχνά θύελλα αντιδράσεων.


ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΕΦΤΑ…
Μόλις προχθες, με αρκετή καθυστέρηση, ο Χρήστος Παπουτσής, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο διαχείρισης των συνόρων και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Όπως φαίνεται από το σχέδιο, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη όσα προβλέπονται, αφού θα χρειαστεί να εκταμιευθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τον προβληματικό κρατικό… κουμπαρά!

Το σύνολο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκ. ευρώ θα είναι από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, τα 20 εκ. ευρώ από επιχορηγήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και τα 55 εκ ευρώ από Εθνικούς πόρους. Είναι όμως αμφίβολο, αν μπορεί να συνεισφέρει ακόμη και αυτό το ποσό η Ελληνική Οικονομία, την ώρα που ανακοινώνονται απανωτές περικοπές από παντού!

ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ…
Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται κατασκευή και εξοπλισμός κτιρίων για τη στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων Συνοριοφύλαξης στις περιοχές Κόνιτσας και Δελβινακίου, τη στιγμή που δεκάδες δημόσια κτίρια στις ακριτικές αυτές περιοχές είναι άδεια. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης, ότι εξελίσσεται πρόγραμμα ανακαίνισης και εξοπλισμού περίπου 15 Αστυνομικών Υπηρεσιών σε Ήπειρο, Βόρεια Ελλάδα και Νησιά Αιγαίου.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…
Δεν έδωσε όμως καμία απάντηση για το πότε επιτέλους θα κατασκευαστούν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, αυξάνοντας την αγωνία των Ηπειρωτών, που βλέπουν τους «λαθραίους» να αυξάνονται και πάλι στην περιοχή μας, όμως η Κυβέρνηση ακόμη… μελετά λύσεις, χωρίς να αποφασίζει!
Ο Υπουργός αρκέστηκε να πει, ότι βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για χώρους κράτησης – παραμονής αλλοδαπών! «Η νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έχει ήδη αναλάβει την παρακολούθηση και τη λειτουργία των υφιστάμενων, εδώ και χρόνια, κέντρων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αναλαμβάνει, επίσης, την εξεύρεση χώρων και τη δημιουργία νέων κέντρων» είπε έτσι αόριστα ο Χρήστος Παπουτσής.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ…
Τέλος,  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε χθες απόφαση για την κατανομή του προσωπικού μεταξύ των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου. Σύμφωνα με την απόφαση στα Γιάννινα θα καλυφθούν 5 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 5 θέσεις κατηγορίας Δ.Ε. Διοικητικού – Λογιστικού.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"  της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: