Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αμυντικό μνημόνιο Αθήνας - Τελ Αβίβ

Με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τυχόν τουρκικές προκλήσεις εν όψει των ερευνών που ξεκινούν από κοινού Κύπρος και Ισραήλ για την ανεύρεση φυσικού αερίου, ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, όπου θα υπογράψει Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ελληνας υπουργός φτάνοντας στο Ισραήλ υπογράμμισε την "πολιτική βούληση" της κυβέρνησης αλλά και της πλειοψηφίας των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων για σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ωστόσο ο Π. Μπεγλίτης έσπευσε να καθησυχάσει τις γειτονικές χώρες ότι η ελληνο ? ισραηλινή συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα δεν είναι "ανταγωνιστική" προς τις άλλες γειτονικές χώρες! 

Οπως χαρακτηριστικά είπε: "Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον".
Παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ ο Ελληνας υπουργός έσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι:"Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του κράτους του Ισραήλ".

Ο Ε. Μπαράκ, σαφώς ικανοποιημένος από τις δηλώσεις Μπεγλίτη, έσπευσε να δηλώσει ότι: "Βλέπουμε με ικανοποίηση την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας. Και οι Ελληνες και εμείς βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, τόσο παγκόσμια όσο και στην περιοχή μας και πιστεύω πως η μεταξύ μας συνεργασία είναι θετική".

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ πέρασε πολλές διακυμάνσεις την τελευταία εικοσαετία. Το 1994 επί υπουργίας Αρσένη υπήρξε η πρώτη ουσιαστική επαφή σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Αργότερα (1999) υπήρξε προσπάθεια από τον τότε υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο να γίνει η πρώτη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την από κοινού δημιουργία (Ισραήλ και ΕΑΒ) του συστήματος αυτοπροστασίας των ελληνικών F-16. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπαραγωγής ακυρώθηκε και δεκαπέντε χρόνια μετά ο συγκεκριμένος τύπος F-16 που βρίσκονται στην Κρήτη δεν διαθέτουν ακόμη συστήματα αυτοπροστασίας!!!

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας  Ισραήλ διακόπηκε βιαίως επί κυβερνήσεως ΝΔ. Τον τελευταίο χρόνο καταβάλλεται προσπάθεια και από τις δύο χώρες για την εκ νέου σύσφιξη των σχέσεων στον αμυντικό τομέα με κοινά αεροναυτικά γυμνάσια. Επίσης το Ισραήλ ενδιαφέρεται διακαώς να προωθήσει και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προϊόντα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας του (ηλεκτρονικά συστήματα, πυρομαχικά αρμάτων μάχης, εξομοιωτές αεροσκαφών) καθώς και "έξυπνα όπλα" - πυραυλικά συστήματα. Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες "μνηστήρες" που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ.

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: