Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ξενοδοχεία-εξπρές δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων!

Με ταχύτητες διαδικασίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες «πέρασαν» τους περιβαλλοντικούς όρους για την ανέγερση τριών ξενοδοχείων στην παραλίμνια ζώνη του Βοτανικού. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν προχωρά η θεσμοθέτησή του, ως προστατευόμενη και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέπει καμία κατασκευαστική παρέμβαση.Μέσα σε δυόμιση μήνες, από τέλη Μαΐου έως αρχές Αυγούστου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) έδωσαν το πρώτο πράσινο φως για την ανέγερση τριών ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή, εκτός σχεδίου πόλης, στον Βοτανικό. 

Η επιχειρηματική αυτή κινητοποίηση δεν είναι τυχαία. Οι επιχειρηματίες τρέχουν να προλάβουν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, το οποίο θα απαγορεύει μεταξύ άλλων ξενοδοχειακές μονάδες σε μια ζώνη πλάτους 300 μ. από την όχθη. Και οι υπηρεσίες, από την πλευρά τους, επικαλούμενες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες, εμφανίζονται συνεπείς, ταχύτατες και αποτελεσματικές.

Τη μεγαλύτερη μονάδα θέλει να κατασκευάσει ο όμιλος του γνωστού ξενοδόχου Κώστα Μήτση. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για ένα ξενοδοχείο 5*, δυναμικότητας 142 κλινών, σε οικόπεδο 21 στρεμμάτων, έγινε στις 2 Αυγούστου από τον γενικό διευθυντή περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΚΑ Ελεήμονα Τηλιγάδα, παρά τις ενστάσεις όχι μόνο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας αλλά και του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου. Ο κ. Τηλιγάδας, αν και αναγνωρίζει ότι βάσει του υπό έκδοση Π.Δ. για τη λίμνη δεν επιτρέπονται τουριστικές χρήσεις, βάζει τελικά την υπογραφή του επικαλούμενος το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όντως επιτρέπει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Υπογραμμίζει δε ότι «η παρούσα θετική γνωμοδότηση ισχύει με την προϋπόθεση ότι κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα υποβληθεί για το εξεταζόμενο έργο, δεν θα έχουν προκύψει απαγορευτικές δεσμεύσεις για την ανέγερση της εν θέματι τουριστικής εγκατάστασης στην εξεταζόμενη περιοχή από το υπό θεσμοθέτηση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό ζωνών προστασίας της περιοχής». Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει δύο βήματα: την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η πρώτη λοιπόν εγκρίθηκε. Η δεύτερη πρέπει να κατατεθεί εντός τριών χρόνων από την έγκριση της πρώτης και ισχύει για πέντε χρόνια. Συνήθως, η μελέτη κατατίθεται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα σε λίγους μήνες. Δεν αποκλείεται δηλαδή όντως το Προεδρικό Διάταγμα, όπως καθυστερεί, να έρθει εκ των υστέρων.

Εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους έχουν και τα άλλα δύο ξενοδοχεία, τα οποία τα διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς έχουν δυναμικότητα κάτω από 100 κλίνες (πάνω από 100 κλίνες, οι μονάδες υποχρεωτικά πηγαίνουν στο υπουργείο).
Το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο, γειτονικό του οικοπέδου του κ. Μήτση, είναι των μηχανικών Χριστίνας και Ειρήνης Νικολάτου, με δυναμικότητα 98 κλινών, -η αίτηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κατατέθηκε στις 5 Μαΐου και εγκρίθηκε 20 μέρες μετά- και το τρίτο του γνωστού επιχειρηματία της πόλης και δημοτικού συμβούλου Βασίλη Χήτου, με δυναμικότητα 85 κλινών –η αίτησή του κατατέθηκε στις 25 Μαΐου και εγκρίθηκε στις 3 Ιουνίου, μόλις εννιά μέρες μετά.

Οι αποφάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων οι οποίες υπογράφονται από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, έχουν ενδιαφέρον αφού επικρατεί μια επιλεκτικότητα. Σε αυτές δεν γίνεται καμιά αναφορά στο υπό θεσμοθέτηση Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη. Αντιθέτως, μεταξύ άλλων, γίνεται επίκληση στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην δήμου Ιωαννιτών, στην οποία επιτρέπονται δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού. Η μελέτη αυτή έχει μπει στον πάγο εδώ και χρόνια. Δεν πρόκειται δε να εγκριθεί ως έχει, αν πρώτα δεν κλείσουν οι εκκρεμότητες με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης, που αλλάζουν άρδην τα πράγματα. Μέχρι να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες όμως, η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει –θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη- σε αναστολή οποιωνδήποτε επενδύσεων έρχονται σε αντίθεση με τους χωροταξικούς σχεδιασμούς της. Αυτή είναι που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει προστατευόμενη περιοχή να προστατεύσει, και όχι οι επιχειρηματίες.

Οι ενστάσεις 

Όσο τυχαία δεν είναι η επιχειρηματική κινητικότητα στην παραλίμνια περιοχή, τόσο τυχαίο δεν είναι που στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προτείνεται η προστασία της συγκεκριμένης περιοχής, και γενικότερα της παραλίμνιας ζώνης πλάτους 300 μ.

Ο βασικός λόγος είναι η ύπαρξη υγρολιβαδικών εκτάσεων. Η ανέγερση οικοδομικών κατασκευών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλλαγή στα επιφανειακά ύδατα και θα μεταβάλει την πορεία ροής των νερών από πλημμύρες –ένα φαινόμενο που ιδίως τα Γιάννενα δεν πρέπει να ξεχνούν, καθώς έζησαν έντονα τις συνέπειές του πριν από λίγους μήνες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης της λίμνης, «οι εν λόγω εκτάσεις αποτελούν ανέκαθεν υγρολιβαδικές εκτάσεις, περιοδικά κατακλυζόμενες, απαραίτητες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία την ενδιαιτημάτων».

Πέραν αυτών των επισημάνσεων, η συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα, αν υλοποιηθεί τελικά στη συγκεκριμένη περιοχή, θα γίνει με πολύ διαφορετικούς όρους από ό,τι θα ισχύουν σύντομα, θέτοντας ζήτημα υγιούς ανταγωνισμού για άλλους επιχειρηματίες.

Αναμφίβολα, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας είναι αναγκαία και οι επενδύσεις σαν τις παραπάνω, για τις οποίες παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει άμεσο χρονοδιάγραμμα κατασκευής λόγω της οικονομικής κρίσης, απαραίτητες. Εδώ και χρόνια όμως η χωρίς όρια και χωρίς σχεδιασμό οικονομική ανάπτυξη έχει αποτύχει. Τη θέση της έχει πάρει η πράσινη ανάπτυξη, που σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο αντιμετωπίζει το περιβάλλον και την ποιότητά του σαν πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της βιωσιμότητα της κοινωνίας. Όταν τα όρια του φυσικού κόσμου, δεν γίνονται αποδεκτά, τότε επέρχεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση και μαζί με αυτήν και η κοινωνική και η οικονομική κρίση.

Πηγή: "Ηπειρωτικός Αγών" 


Δεν υπάρχουν σχόλια: