Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Στον «αέρα» Γαλακτοκομική Σχολή και Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στα Ιωάννινα

«Θυσία» στο Μνημόνιο κινδυνεύουν να πέσουν οι μοναδικές σχολές που λειτουργούν στα Γιάννινα και αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου και όχι μόνο.  Πρόκειται για  τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων, των οποίων η τύχη είναι αβέβαιη μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για συγχώνευση των οργανισμών που σήμερα δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, σε επιταγή της συμφωνίας με την τρόϊκα για κατάργηση δημοσίων φορέων.Συγκεκριμένα το πρόβλημα προκύπτει από την ψήφιση τροπολογίας με την οποία συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό με την επωνυμία «Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ», το ΕΘΙΑΓΕ,  ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Αγροτικών Προϊόντων και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος.



Το «θολό» τοπίο που υπάρχει οδήγησε χθες το Παράρτημα Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ να ζητήσει δημόσια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη  στήριξη και τη διασφάλιση της λειτουργίας  των δύο δομών που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον πρωτογενή τομέα.

Το ΓΕΩΤΕΕ/Ηπείρου, στο έγγραφό του -που απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- ζητά να ξεκινήσει, έστω και τώρα ένας διάλογος ώστε να διασφαλιστεί τόσο η λειτουργία τους, όσο και η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές.

Παράλληλα επισημαίνει τη σημαντική προσφορά που έχουν οι δύο σχολές στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα για την Γαλακτοκομική Σχολή αναφέρει ότι στη σχολή σπουδάζουν παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία παίρνουν πτυχίο τυροκόμου, ενώ λειτουργεί και οικοτροφείο με δωρεάν στέγαση και διατροφή σε όσους το επιθυμούν. Λειτουργεί 95 χρόνια και είναι το μοναδικό φυτώριο τυροκόμων στην Ελλάδα.

Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων, από το 1989 έχει ενταχθεί στο ΕΘΙΑΓΕ και οι ερευνητικές του δραστηριότητες τα τελευταία 30 χρόνια αφορούν θέματα διατροφής και φυσιολογίας ζώων και ιδιαίτερα της γενετικής βελτίωσης των προβάτων της ντόπιας φυλής «Μπούτσικο».

«Ως ΓΕΩΤΕΕ επιδίωξή μας είναι να σταθούμε δίπλα στον παραγωγό και στον κτηνοτρόφο. Δεδομένου ότι οι ανησυχίες μας για τον αγροτικό τομέα είναι κοινές, παρακαλούμε να στηρίξετε τις παραπάνω δομές οι οποίες συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική γνώση. Μόνο με σωστά ενημερωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας», καταλήγει το έγγραφο του ΓΕΩΤΕΕ/Ηπείρου, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος  του κ. Σπύρος Μπαλαμπέκος.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: