Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Το pocemon ήταν κλεμμένο;

Διαδοχικά είναι τα «χτυπήματα» που δέχεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ η δημοσιότητα που προσέλαβαν δύο περιπτώσεις που αφορούν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα το τελευταίο τριήμερο, δημιούργησε ένα ασφυκτικό σκηνικό.  Εκτός από την περίπτωση με την έρευνα του ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής συμμετεχόντων σε ερευνητικά προγράμματα, η κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε μία επιστολή της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη λογοκλοπή σε μεγάλο ποσοστό, ενός ερευνητικού έργου που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις 28 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αντιπρύτανη Ισαάκ Λαγαρή ανέφερε ότι σε μεγάλο ποσοστό, η ερευνητική εργασία που κατατέθηκε στα πλαίσια του project Pocemon, ήταν προϊόν αντιγραφής από άλλα προγράμματα που μάλιστα είχαν χρηματοδοτηθεί από την ίδια.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά της ερευνητικής ομάδας, ζητά απαντήσεις από το Πανεπιστήμιο σε διάστημα ενός μηνός και προειδοποιεί ακόμη και με διακοπή της μελλοντικής της συνεργασίας με το ίδρυμα σε περίπτωση που δε δοθούν εξηγήσεις.Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011, με συνολικό προϋπολογισμό 11,2 εκ. ευρώ, που αφορούσε στο σύνολο των εταίρων και των φορέων υλοποίησης.

Μέχρι χθες το απόγευμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είχε τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα αν και κύκλοι των πρυτανικών αρχών διέρρεαν από νωρίς το πρωί ότι θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση αφού στο ρεπορτάζ ουσιαστικά φαίνεται ως εμπλεκόμενος ο κ. Λαγαρής που είναι απλώς ο αποδέκτης της επιστολής, την ίδια στιγμή που δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στον καθηγητή Δ. Φωτιάδη που ήταν ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος.

Πηγή; "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: