Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η EKΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΡΙΑΧΟΒΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΥΠΡΟΣ – ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ»


Η  Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, η Περιφέρεια  Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η 8η Μεραρχία « ΄Ηπειρος - Κατσιμήτρος»,  ο Δήμος Πωγωνίου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού  και η Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την περασμένη Τετάρτη  στην Ιερά Μονή Ριαχόβου διοργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση με θέμα « Κύπρος-Ήπειρος, παράλληλη πορεία». Μια απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στους ακατάλυτους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ Κυπρίων και Ηπειρωτών μέσα  από κοινούς αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου και στα  τραγικά γεγονότα του 74 στην ηρωική μεγαλόνησο.


Παράλληλα όμως ήταν και μια ευκαιρία να παρουσιασθεί το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει σεμνά και αθόρυβα ο  πατήρ Ιωάννης Μπέσιος με τον ξενώνα φιλοξενίας γερόντων που με κόπους και θυσίες λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια.

Χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ.  Καψάλης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας, η έφορος Λογοτεχνίας της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λένα Γιωβάνη-Γκίκα και ο παππα- Γιάννης ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν, για το ενδιαφέρον τη συμμετοχή και την ανιδιοτελή προσφορά τους, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει όσο μπορεί και ότι σκοπεύει να προχωρήσει με ξενώνα φιλοξενίας ορφανών και απροστάτευτων παιδιών.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μίλησε για τους δεσμούς Ηπείρου-Κύπρου, τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και οι οποίες στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι απαραίτητες .

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα από την Νομαρχία στο παρελθόν και τώρα από την Περιφέρεια η οποία παρά τις οικονομικές δυσκολίες αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την  πρόοδο και ανάπτυξη της Ηπείρου και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές όπου από την άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια και στήριξη της ομογένειας ώστε να συνεχίσει να ζει στις πατρογονικές της εστίες, τα χωριά της παλιάς ενιαίας Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ακόμη κάθε βοήθεια στον παππά- Γιάννη για να συνεχίσει το έργο του και κάλεσε το Δήμο Πωγωνίου και τους άλλους φορείς να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή τη σημαντική κοινωνική προσφορά του Παππαγιάννη σε μια περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη.  

Διακεκριμένοι ομιλητές, ο καθηγητής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Γ. Παπαδόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μ. Κορδώσης αναφέρθηκαν στο θέμα και ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την Κύπρο.

Η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου, με την ορχήστρα της 8ης μεραρχίας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κ. Μαργώνη, τραγούδησε εκπληκτικά τραγούδια Κυπρίων συνθετών.

Ακολούθησαν χοροί της Κύπρου και της Ηπείρου από το χορευτικό συγκρότημα της Αμφιθέας με την επιμέλεια του Γιάννη Τριφύλλη ενώ εμφανίσθηκε και το χορευτικό γυναικών Θεσπρωτικού.

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος με το κλαρίνο του , οι τραγουδιστές Γιάννης Παπακώστας και Γιώργος Πατσιούρας  με τον Κ.  Καραπάνο στο βιολί, τον Φ. Παπαζήκο στο λαούτο και τον Τ. Ντάφλο στο ντέφι παρουσίασαν μεγάλο πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής με  τραγούδια και χορούς  της Ηπείρου, ξεσηκώνοντας στο χορό τους θεατές.

Παράλληλα στον όμορφο χώρο του ιδρύματος της Μονής, άρχισε να λειτουργεί (και θα συνεχίσει για δέκα μέρες)  έκθεση με Κυπριακά και Ηπειρώτικά θέματα καθώς και έκθεση φωτογραφίας, κεντητικής, γιαννιώτικης τέχνης, ξυλογλυπτικής, αγιογραφίας, συλλογής παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και Ηπειρώτικων παραδοσιακών προϊόντων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας κ. Γεώργιος Τζιμάνης , ο Διευθυντής Αστυνομίας Περιφερειακής Διεύθυνσης  Ηπείρου κ. Δημήτρης Τσακνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ο. Πότσης, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Β. Μάτσιας , η Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου κ. Άννα Δερέκα,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μ. Πλιάκος , ο υποδιοικητής της 8ης  Μεραρχίας κ. Σ. Γκίζας , ο

Επιτελάρχης της 8ης Μεραρχίας κ. Κων. Παύλου, πρόεδροι φορέων , συλλόγων και οργανώσεων και πολύς κόσμος.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Στέφανος Ντόβας.








Φωτογραφίες: Αιμίλιος Νέος

                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: