Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Καπνός βγαίνει ακόμη από την Χωματερή της Δουρούτης στα Ιωάννινα

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στη χωματερή της Δουρούτης (Νεοχωρόπουλο, Πεδινή, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Σταυράκι), οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τις αναθυμιάσεις, αλλά και την έντονη μυρωδιά που αναδύεται ακόμη από τα σκουπίδια.  Αν και η φωτιά που είχε ξεσπάσει στη χωματερή πριν από αρκετές μέρες σβήστηκε, ωστόσο κάτοικος της περιοχής χθες ανέφερε στον «Π.Λ.» ότι τουλάχιστον μέχρι και προχθές το απόγευμα έβγαινε καπνός. Αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποιες μικροεστίες κάτω από τα σκουπίδια - τα οποία σημειωτέον… καταφθάνουν σωρηδόν καθημερινά - καίνε και γι’ αυτό τις πρωινές ώρες διακρίνεται μια «σκόνη» στο ουρανό, με αποτέλεσμα να σκεπάζει την περιοχή και να «κάθεται» πάνω από το λεκανοπέδιο.   

ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!
Το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ολόκληρη την πόλη, αφού στον ουρανό της μπορεί να αιωρούνται διοξίνες, επιβλαβείς για την υγεία των πολιτών. Εξάλλου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα τα αποτελέσματα του «Δημόκριτου» αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι του Δήμου, αλλά και το Πανεπιστήμιο να πιέσουν, ώστε να δημοσιοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ!
Στο μεταξύ ως πολύ θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται η υπογραφή της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα κλείσει οριστικά η… ωρολογιακή βόμβα της Δουρούτης.
Επιτέλους ήρθε η ώρα που θα αποκατασταθεί ένας χώρος, ο οποίος δεν θα έπρεπε ποτέ να «φιλοξενεί» σκουπίδια, αφού βρίσκεται ακριβώς δίπλα από Νοσοκομείο και Πανεπιστήμιο…

Με τα νέα αυτά δεδομένα λοιπόν, δηλαδή τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, δεν θα πρέπει να υπάρξει και άλλη χρονοτριβή στην οριστική παύση της λειτουργίας της χωματερής.

Ειδικά τώρα, που μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές αποδείχτηκε πόσο εύκολο είναι να υπάρξουν επικίνδυνες βλάβες  στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, κάποιων εκατοντάδων που νοσηλεύονται και εργάζονται στο νοσοκομείο, αλλά  και των χιλιάδων φοιτητών που θα φθάσουν σε λίγες μέρες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: