Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη του Πωγωνίου


Στην ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Πωγωνίου» που έγινε στην Καστάνιανη, το Σάββατο 13/08, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές που επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής της ημερίδας ένα χωριό πάνω στην μεθόριο. Εκφράζω αρχικώς τις επιφυλάξεις μου για τις δυνατότητες των «Καλλικρατικών» Δήμων να προωθήσουν αναπτυξιακές δραστηριότητες, καθώς το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έγινε πολύ βεβιασμένα, χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς εξασφαλισμένους πόρους.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του Πωγωνίου θα αναφέρω δύο συγκεκριμένες δράσεις που είχαμε προωθήσει ως ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το 2009, και οι οποίες έκτοτε έχουν σταματήσει:

α)Τη θεσμοθέτηση ως προστατευόμενης της περιοχής από το Γράμμο μέχρι το Δούσκο, συμπεριλαμβανόμενου του κάμπου της Κόνιτσας. Η περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000» και είχαμε εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία έθεσε το πλαίσιο για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον αλλά και στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα μνημεία πολιτισμού όπως η Μονή Μακρυαλέξη και ο αρχαιολογικός χώρος Γορμού. Δυστυχώς, επί δύο χρόνια το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως! Για τη θεσμοθέτηση της περιοχής δεν απαιτείται καμία δαπάνη, παρά μόνον η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, γι’ αυτό η απραξία του Υπουργείου είναι αδικαιολόγητη.
β)Τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού. Οι σχετικές μελέτες και η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι έτοιμες από το 2009, όμως το Υπουργείο Υποδομών εγκατέλειψε το έργο. Οφείλει να το δημοπρατήσει έστω και σήμερα. Η θεσμοθέτηση της περιοχής και ο νέος οδικός άξονας μπορούν να δώσουν τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στο Πωγώνι και γενικότερα στην παραμεθόριο περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: