Με αφανισμό απειλούνται χιλιάδες πλατάνια και στην Ήπειρο, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας τους, από μύκητα ο οποίος κυριολεκτικά νεκρώνει τα μεγάλα αυτά δέντρα, σήμα κατατεθέν της περιοχής μας! Η συγκεκριμένη ασθένεια, το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου» όπως ονομάζεται, δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, αφού έκανε την εμφάνισή της στην χώρα μας ήδη από το 2003. Αρχικά είχε παρουσιαστεί στην περιοχή της Μεσσηνίας και κάποια στιγμή είχε φτάσει ως την Ήπειρο, νεκρώνοντας δεκάδες πλατάνια στις όχθες των ποταμών, αλλά και αιωνόβιους πλάτανους σε πλατείες χωριών. Από τότε όμως και μέχρι σήμερα η ασθένεια έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, με τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) να την καταγράφουν το 2010 στη Θεσπρωτία, στις όχθες του ποταμού Καλαμά, αλλά και στο Νομό Ιωαννίνων! Εκτεταμένες προσβολές δένδρων από τον καταστροφικό μύκητα εντοπίστηκαν από τους ειδικούς στην Ηλεία, την Αρκαδία και την Αχαΐα, ενώ είναι πολύ πιθανό η ασθένεια να έχει προσβάλλει και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και να μην έχει ακόμη εντοπιστεί.
Το θέμα επανέφερε αυτές τις ημέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ο οποίος με γραπτή ερώτησή του τονίζει την επιτακτική ανάγκη η Επιτροπή να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση του Ευρωβουλευτή προς την Ε.Ε. για τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα, καθώς η Επιτροπή στην αρχική της απάντηση τόνιζε ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο επιδημίας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, τα χιλιάδες νεκρά πλατάνια στην Ελλάδα και τη Γαλλία, καταδεικνύουν το αντίθετο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστια οικολογική καταστροφή, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ο μύκητας Ceratocystis platani, ήρθε στην Ευρώπη από τη Β. Αμερική κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η παρουσία του έχει καταγραφεί κυρίως στην Ιταλία, την Ελβετία και την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σερβία, την Αρμενία και πρόσφατα και το Ιράν.
ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ
Κύριος υπαίτιος για τη διασπορά του εξαιρετικά μεταδοτικού αυτού μύκητα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάζονται σε περιοχές με προσβεβλημένα δέντρα, μπορούν να μεταφέρουν το μύκητα σε άλλες περιοχές που πιθανώς να είναι και σε μεγάλη απόσταση από την αρχική εστία προσβολής.
Επίσης, ο μύκητας διασπείρεται και με τα μολυσμένα εργαλεία κοπής κλαδιών όπως τα πριόνια, τα τσεκούρια κτλ. αλλά και από τις αμυχές που προκαλούνται στα πλατάνια από καρφιά που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, αφισών κτλ.
Ένας πλάτανος, όπως αναφέρει στην ερώτησή του και ο Κρίτων Αρσένης, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, εάν προσβληθεί από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία. Έτσι, καθίσταται, όπως τονίζει, αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων. Τα εργαλεία κοπής πρέπει να απολυμαίνονται, ενώ σε περιοχές όπου εμφανίζονται πλατάνια με σημάδια ξήρανσης, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το δασαρχείο και κάθε εργασία να διακόπτεται.
Εάν δε ληφθούν έγκαιρα δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, τα νεκρά δένδρα πλατάνου στην Ελλάδα θα αριθμούνται σε εκατομμύρια σε μερικές δεκαετίες, όπως επισημαίνουν με έμφαση και ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ. Κι αυτό γιατί το είδος του πλατάνου που ευδοκιμεί στην χώρα μας –ο ανατολικός πλάτανος, όπως αποκαλείται- είναι ιδιαίτερα ευπαθής στην ασθένεια.
Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου