Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Η Ήπειρος είναι η 4η περιφέρεια της χώρας στην παραγωγή βιομάζας, λόγο της αναπτυγμένης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας που διαθέτει, την οποία όμως δεν αξιοποιεί


Την άμεση αξιοποίηση των ζωικών αποβλήτων ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου, μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας δηλαδή παρόμοια με το φυσικό αέριο, πρότεινε ως τη βέλτιστη λύση για τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από χοιροτροφεία και πτηνοτροφεία στην Ήπειρο, η μελέτη που παρουσιάστηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τους μελετητές το βιοαέριο μπορεί να βρει χρήση τόσο όταν παράγεται από μεγάλες μονάδες, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και την αντικατάσταση των καυσίμων, όσο και από τα ίδια τα πτηνοτροφεία αφού με κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπεται σε ένα πολύ θρεπτικό οργανικό λίπασμα.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν χρηματοδότηση από το κράτος και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που έστω και σε μικρό βαθμό φαίνεται να υπάρχει, αφού τελευταία το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών ολοένα και αυξάνεται.

Η διαχείριση των ζωικών αποβλήτων ήταν πάντα ένα μεγάλο ζητούμενο για την Ήπειρο γενικότερα και το λεκανοπέδιο ειδικότερα.

Η υπερσυγκέντρωση ζωικής παραγωγής και η ανάπτυξη μονάδων χωρίς σχέδιο έχουν κατανείμει τον κύριο όγκο της χοιροτροφίας, της πτηνοτροφίας καθώς και της βοοτροφίας σε περιοχές όπως το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Βρίσκονται δηλαδή κοντά τόσο σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι η λίμνη Παμβώτιδα, όσο και στον αστικό ιστό της πόλης, γεγονός που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και αντιδράσεις κατοίκων.

Λύσεις για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά υπάρχουν, σύμφωνα με τους μελετητές, και έχουν να κάνουν τόσο με τον εκσυγχρονισμό ή την μεταφορά των μονάδων, όσο όμως και με την μετατροπή των αποβλήτων σε βιοαέριο.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μάλιστα, η Ήπειρος είναι η τέταρτη περιφέρεια της χώρας στην παραγωγή βιομάζας από την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία και ένατη συνολικά στην δυνατότητα παραγωγής βιοαερίου. Και αυτό γιατί το βιοαέριο παράγεται και από φυτικά υπολείμματα τα οποία σε άλλες περιφέρειες είναι περισσότερα από την Ήπειρο, καθώς επίσης και γιατί στην περιφέρειά μας δεν υπάρχουν μεγάλης κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοαερίου.

Αυτό που λείπει όμως είναι οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου που είναι ελάχιστες (στην Ήπειρο λειτουργούν μερικές πολύ μικρές), καθώς μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν οικονομικά κίνητρα, παρά το γεγονός ότι με τον κατάλληλο εμπλουτισμό το βιοαέριο μπορεί να συνδεθεί με τον Εθνικό Αγωγό Φυσικού Αερίου και να τον ενισχύσει.

Στην παρουσίαση της μελέτης για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων και λυμάτων πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, που έγινε σήμερα από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας, παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε δήλωση του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων.

«Ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τώρα έχουμε τις τελευταίες ευκαιρίες για να τα αντιμετωπίσουμε». Σε άλλο σημείο και με αφορμή την πρόταση των μελετητών για αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή βιοαερίου, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, ζητώντας την ενεργοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή και της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

«Η Περιφέρεια θα βοηθήσει οποιονδήποτε φορέα αναλάβει πρωτοβουλίες για την λύση των προβλημάτων των στερεών και υγρών ζωικών αποβλήτων αλλά και των όσων προέρχονται από την επεξεργασία πορτοκαλιών, ελιάς κ.α.» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Κασσής, ο οποίος επίσης παρακολούθησε την παρουσίαση, σημείωσε πως με βάση την οικονομική συγκυρία και τις μηδαμινές επενδύσεις που γίνονται, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των δήμων και της Περιφέρειας είναι αυτοί που πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο να διασφαλίσουν αν όλες οι μονάδες τηρούν ή όχι την νομοθεσία σχετικά με την διαχείριση των ζωικών αποβλήτων.

Πηγή: "Νέοι Αγώνες"

Δεν υπάρχουν σχόλια: