Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

H νόσος των πλατάνων έχει αποδεκατίσει μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της περιοχής

Μέχρι το λιμανάκι του Περαμάτος και την παραλίμνιο των Ιωαννίνων έφτασε η νόσος των πλατάνων η οποία έχει αποδεκατίσει μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της περιοχής.Μία πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή και χαρτογράφηση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από το μεταχρωματικό έλκος, δημιούργησε και ανάρτησε στο διαδίκτυο το Δασαρχείο Ιωαννίνων.Στη βάση αυτή, απεικονίζονται, όλα τα δέντρα πλατάνου που έχουν διαγνωσθεί με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους καθώς και αυτά στα οποία έχουν γίνει δειγματοληψίες αλλά δεν επιβεβαιώθηκε η ασθένεια.



Τα πλήρη στοιχεία για την κατάσταση που καταγράφεται, μπορείτε να δείτε εδώ http://www.dendrologio.gr/dasarxeio/ 

Σε κάθε καταγεγραμμένο σημείο παρέχεται μία πλήρης σειρά πληροφοριών, όπως ακριβής τοποθεσία, ημερομηνία δειγματοληψίας, αριθμός δέντρων με συμπτώματα, αριθμός προσβεβλημένων δέντρων, γεωγραφικές συντεταγμένες κ.ά.

Γύρω από κάθε προσβεβλημένο δέντρο έχουν αποτυπωθεί και οι δύο ζώνες καραντίνας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, μία σε ακτίνα 100 μ. (ζώνη καταστροφής) και μία σε ακτίνα 1000 μ. (ζώνη απομόνωσης).

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χρήσης τριών διαφορετικών χαρτογραφικών υπόβαθρων: χάρτες Google (προεπιλογή), χάρτες Bing και χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου.

Στην ιστοσελίδα, εκτός από τον χάρτη καταγραφής, υπάρχει σχετικό ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, όπως γενικά για τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f. sp. platani, τρόποι διάδοσης, συμπτώματα, αντιμετώπιση της ασθένειας κλπ.

Η δουλειά υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Άρτα, το οποίο έχει αναπτύξει το σχετικό λογισμικό και τη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: