Τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου άρχισαν να ηχούν δυνατά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Συρίας ειδικότερα, κάτι που επιβεβαιώνεται με επίσημες δηλώσεις, όπως αυτές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, αλλά και των κινήσεων που γίνονται από Τουρκία και Ρωσία. Η Μέση Ανατολή δείχνει να εισέρχεται σε εμπόλεμη κατάσταση, παρά τις διεθνείς προσπάθειες να αποφευχθεί μία κλιμάκωση, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις στη Συρία δεν δείχνουν τη διάθεση να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους.
Ο Φρανσουά Ολάντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την Παρασκευή (19/2), δηλώνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός ρωσοτουρκικού πολέμου. Μιλώντας στο France Inter, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". Όμως, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους».
Λίγη ώρα αργότερα συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας, η οποία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος κατά της πιθανής στρατιωτικής δράσης με χερσαίες δυνάμεις που καταγγέλλει η Μόσχα ότι δρομολογεί η Άγκυρα.
Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν το ρωσικό σχέδιο απόφασης που καλούσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η Γαλλία, απέρριψε το ρωσικό σχέδιο που δόθηκε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άδραξε την ευκαιρία να ασκήσει δριμύτατη κριτική στη Μόσχα, με αφορμή την εμπλοκή της Μόσχας στον εμφύλιο της Συρίας, καθώς, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, προκάλεσε επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει και αφορά πολλαπλά μέτωπα στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ξεκινήσει εντατικές συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έκανε λόγο για χρήσιμες επαφές, τόνισε όμως ότι «απομένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη». Σε μια σύντομη στάση που έκανε στο Λονδίνο, καθ' οδόν για το Αμάν της Ιορδανίας όπου θα συζητήσει τη συριακή κρίση με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο Κέρι είπε ότι η ομάδα του είναι «σε σχεδόν συνεχείς συνομιλίες» με τους Ρώσους.
«Όλοι αναγνωρίζουν την περιπλοκότητα αυτής της προσπάθειας και ασφαλώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Οι συνομιλίες αυτές ήταν σοβαρές και μέχρι στιγμής εποικοδομητικές», είπε στους δημοσιογράφους.
«Η επεξεργασία των όρων για μια εκεχειρία, σε μια κατάσταση όπως αυτή της Συρίας, είναι μια πολύ τεχνική και λεπτομεής διαδικασία· για αυτό οι ομάδες μας είναι ακόμη επί τω έργω. Θέλουμε η διαδικασία αυτή να είναι βιώσιμη και εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες επιδείξουν προθυμία και καθίσουν πραγματικά κάτω για να βρούμε μια λύση, μπορούμε να φτάσουμε σε έναν τερματισμό των εχθροπραξιών», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στο γενικότερο πλαίσιο είναι άκρως αρνητικές, καθώς ο επικεφαλής του Διεθνούς Συμβουλίου, Σταφάν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι επαφές για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, δεν θα επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου, όπως είχε οριστεί, ενώ δεν ανακοίνωσε νέα πιθανή ημερομηνία.
Σύμφωνα με επιτελείς των Ηνωμένων Εθνών, οι εξελίξεις στο μέτωπο των Ρωσωτουρκικών σχέσεων, μετά και τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα στην Άγκυρα, έχουν διαμορφώσει ένα πολύ θερμό κλίμα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο το ενδεχόμενο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλες οι πλευρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου