Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μυστική σύσκεψη των Θεσμών για την Ελλάδα! Μαύρα μαντάτα!

Μια μυστική συνάντηση της ευρωπαϊκής "τρόικας", δηλαδή των επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM που έγινε χθες στην Φρανκφούρτη αποκαλύπτεται σήμερα και δυστυχώς απέβη άκαρπη αφού στόχος ήταν να βρεθεί κοινός τόπος για το δημοσιονομικό "κενό" και τα πρόσθετα μέτρα που καλείται να λάβει η Αθήνα.Το χάσμα που χωρίζει τους τρείς από τους 4 θεσμούς με το ΔΝΤ είναι αγεφύρωτο και έτσι δεν υπάρχει πράσινο φως για την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Στις όποιες επαφές έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο το ΔΝΤ επέμενε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τεράστιο και για να καλυφθεί χρειάζονται νέα σκληρά μέτρα!


Έτσι, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group στην οποία θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των Θεσμών και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της επιστροφής τους στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφοροποιείται αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων που ζητά να επιβληθούν ως το 2018 όσο και στις προβλέψεις του για την πορεία των οικονομικών μεγεθών (ρυθμός ανάπτυξης και έλλειμμα).

Στη σημερινή συνεδρίαση κρίσιμη αναμένεται να είναι η στάση της Γερμανίας ενώ για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων χωρών του κόσμου (G20) o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε το μεγάλο οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ταυτόχρονα η Ελλάδα από την αξιολόγηση και το προσφυγικό.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή των Θεσμών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: