Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσφυγες έσπασαν τον φράχτη του στρατοπέδου στα Διαβατά και ξεκίνησαν με τα πόδια για τα σύνορα!

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο Κέντρο. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο. Αρκετοί μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο.



Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε ο Γιάννης Μπουτάρης: που βρέθηκε στην περιοχή. «Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» είπε ο δήμαρχος.

«Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, διευκρίνισε ότι «όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί».

Ερωτηθείς για την πρώτη εικόνα που είχε από το Κέντρο Μετεγκατάστασης, ο κ. Μπουτάρης τη χαρακτήρισε εξαιρετική, για το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι έχουν έρθει σήμερα απορριμματοφόρα από τον δήμο Δέλτα ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους.

Για τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην περιοχή ένα μίνι μάρκετ για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να λειτουργήσει στο εσωτερικό του κέντρου μια αίθουσα με τηλεοράσεις και με μουσική «ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται τουλάχιστον ότι είναι καλοδεχούμενοι για να ακολουθήσουν κάποια σειρά. Αλλιώς θα σηκωθούν να φύγουν όλοι».

Ειδικά για τα παιδιά, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα έρθει σε συνεννόηση με την κοινωνική πρόνοια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έρχονται στον χώρο κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί για να τα φροντίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: