Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Φοβάται το συμβούλιο των αρχηγών ο Τσίπρας

Μετά από περίσκεψη κάποιων ωρών το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να απορρίψει προς το παρόν το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το προσφυγικό, επιλέγοντας όμως έναν ελιγμό, αφού διαμήνυσε ότι πιθανόν το συμβούλιο να γίνει είτε λίγο πριν, είτε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου, η οποία θεωρείται καθοριστική, λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας.



Ο πρωθυπουργός, παρότι δέχθηκε αντιφατικές εισηγήσεις αποφάσισε να κινηθεί αμυντικά αυτή την ώρα απέναντι στην πίεση για τη σύσκεψη των αρχηγών, χωρίς όμως να κλείσει τις πόρτες τη συνεννόησης, αφού το πρόβλημα μπορεί να χειροτερέψει και η συναίνεση επ’ αυτού γίνει αναπόφευκτη. Πήρε μάλιστα ο ίδιος τηλέφωνο την κυρία Γεννηματά, καθώς νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον είχε ενημερώσει και επίσημα για το αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το αίτημα απερρίφθη προς το παρόν υπό το φόβο μετατροπής του προσφυγικού σε αιχμή της αντιπολιτευτικής κριτικής και της δημιουργίας ενός «κλοιού» σκληρών κριτικών από τους άλλους αρχηγούς προς τον πρωθυπουργό, στο φόντο μίας σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο. Η συγκυρία άλλωστε είναι η χειρότερη δυνατή για την κυβέρνηση: οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει αναλάβει ακόμα δράση για τον περιορισμό τους και η Τουρκία δεν συνεργάζεται, ενώ οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα αποδεικνύονται χάρτινες, με αποτέλεσμα να έχει απομονωθεί η χώρα και να διαπληκτίζεται διαρκώς με χώρες που χαράσσουν γραμμή ενάντια στις κοινές αποφάσεις της ΕΕ. Η κατάσταση, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχει γίνει απελπιστική, αφού η χώρα μετατρέπεται πλέον σε «αποθήκη» προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι με τις πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών θα αποκαταστήσει τον «διάδρομο διέλευσης» των προσφύγων προς τα βόρεια και ταυτόχρονα θα δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά το ΝΑΤΟ. Ευελπιστεί ακόμη ότι η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της 6ης Μαρτίου θα φέρει την Τουρκία προ των ευθυνών της και θα περιορίσει τις ροές. Εκτιμά δηλαδή ότι προϊόντος του χρόνου τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί, ώστε να μην βρεθεί σε απόλυτα μειονεκτική θέση σε ένα συμβούλιο των αρχηγών σε περίπου 10 με δέκα μέρες, όπως πιθανά θα συνέβαινε εάν αυτό συγκαλούνταν αυτή την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο συνεχείς τηλεφωνικές επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες, μεταξύ των οποίων και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ χθες τηλεφώνησε στον Ολλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρκ Ρούτε, για να του διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Αυστρίας, η οποία ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

«Δεν μπορεί μια χώρα να αποφασίζει για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Ρούτε τον διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πιέζει ασφυκτικά την Αυστρία ώστε να χαλαρώσει την πολιτική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: