Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ζημιές από τον ισχυρό παγετό μετράει τώρα όλη η Ήπειρος…

Μπορεί στην ορεινή Ήπειρο ο βαρύς χειμώνας να μην είναι σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως το δριμύ κρύο που επικράτησε στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες, έχουν τις επιπτώσεις τους σε διάφορους τομείς της ζωής και της τοπικής οικονομίας. Έτσι λοιπόν, αν και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μικρή άνοδο του υδραργύρου σήμερα και αύριο, τουλάχιστον ως προς τις ελάχιστες τιμές, η πρόσφατη παγωνιά και οι αρνητικές θερμοκρασίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και στους ντόπιους κτηνοτρόφους, ενώ δεν άφησαν ανεπηρέαστο ούτε και το δίκτυο ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 

Πάγωσε το δίκτυο
Όσον αφορά τα Γιάννινα, η σημαντικότερη επίπτωση του παγετού εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς σε ορισμένα σημεία του έχει παγώσει, ενώ σε άλλα έχουν σημειωθεί βλάβες. Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται διακοπές στην ύδρευση διάφορων περιοχών του Λεκανοπεδίου.
Μεταξύ άλλων, μεγάλης έκτασης βλάβη σημειώθηκε χθες το πρωί στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί την Ανατολή. Η βλάβη εντοπίστηκε στο ύψος του κτιρίου του ΟΑΕΔ και στο σημείο αυτό έσπευσαν συνεργεία τόσο του ΣΥΔΚΛΙ όσο και της ΔΕΥΑΙ που ξεκίνησαν εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς. Εξαιτίας της πάντως επρόκειτο να σημειωθεί διακοπή νερού στην Ανατολή και την περιοχή του Κάτω Νεοχωρόπουλου. 

Στα Σεισμόπληκτα
Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στην οδό Ασημακοπούλου στα Σεισμόπληκτα, όπου το δίκτυο ύδρευσης πάγωσε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διακοπή στην υδροδότηση της γύρω περιοχής. Παράλληλα, εξαιτίας του παγετού παρατηρήθηκαν χθες διακοπές νερού και σε πολλές σχολικές μονάδες της πόλης, ενώ ανάλογα προβλήματα, μικρότερης όμως έκτασης, σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του Δήμου, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.

Ζημιές στην Άρτα
Η πτώση του υδραργύρου προκάλεσε αρκετές ζημιές στους πορτοκαλεώνες της Άρτας, όπως ήδη ανέφερε ο «Π.Λ.», καθώς η θερμοκρασία και στον γειτονικό Νομό βρέθηκε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες αρκετά κάτω από το μηδέν. Το μέγεθος των καταστροφών στα εσπεριδοειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Ωστόσο, οι τοπικοί ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καλούν τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στο γραφείο του ΕΛΓΑ στο Δημαρχείο Άρτας μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, για να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Στην Πρέβεζα
Ζημιές προκλήθηκαν αυτές τις ημέρες και σε καλλιέργειες του Νομού Πρέβεζας, ειδικά σε εκείνες που είναι προς το εσωτερικό, αφού στις παράκτιες περιοχές η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε λίγο πιο υψηλά επίπεδα. Μεταξύ άλλων, πάγωσαν εξωτερικοί σωλήνες σε γεωργικές εγκαταστάσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν καταστροφές σε υπαίθριες καλλιέργειες με κηπευτικά αλλά και σε εκτάσεις με εσπεριδοειδή. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία δημιούργησε «πονοκέφαλο» και σε αρκετούς ντόπιους αγρότες αναφορικά με την θέρμανση των εντός θερμοκηπίων καλλιεργειών τους.

Λιγότερο γάλα
Μειωμένες ποσότητες γάλακτος δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην «Δωδώνη» αρκετοί κτηνοτρόφοι του Νομού μας, αφού, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.» οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την ποσότητα ή και κόβουν εντελώς το γάλα που παράγουν τα αιγοπρόβατα! Εκτός αυτού, αρκετοί είναι και εκείνοι οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα πρόβλημα στην υδροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεών τους, καθώς έχουν παγώσει οι σωλήνες, ειδικά στις πιο ορεινές περιοχές.

Βροχές και χιόνια…
Στους 9,5 βαθμούς υπό το μηδέν κατρακύλησε ο υδράργυρος χθες το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα ανεβαίνει ελαφρά η θερμοκρασία. Το πρωί θα βρεθεί στους μείον 7 βαθμούς, ενώ το μεσημέρι θα φτάσει τους 5 βαθμούς πάνω από το μηδέν, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο αναπλ. καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άρης Μπαρτζώκας. Από το μεσημέρι πάντως ένα ασθενές Νοτιοδυτικό ρεύμα θα αυξήσει την υγρασία και το βράδυ θα σχηματιστούν νεφώσεις. Αύριο, Παρασκευή, το πρωί, η ελάχιστη θερμοκρασία στα Γιάννινα θα είναι κοντά στο μηδέν και η μέγιστη θα φτάσει στους 6 βαθμούς Κελσίου. Από το μεσημέρι αναμένονται βροχές, αλλά και χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μ.. 
Το σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί ίδιο και το Σάββατο, ενώ η παγωνιά θα επιστρέψει, για λίγο όμως, την ερχόμενη Κυριακή.


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: