Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη λήξη της συνάντησης. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζει ότι υπάρχει απόλυτη σύγκλιση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα αλλά και για τα μέτρα που ζητάει η τρόικα. Μάλιστα είπε ότι σύντομα οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν.
Η δήλωση του πρωθυπουργού:
“Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.
Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.
Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.”
"Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή.", ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Τι λένε από το ΠΑΣΟΚ
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, προσήλθε με τις γνωστές του θέσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, η διαπραγμάτευση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο και ως εκ τούτου ενιαία θα κριθεί και το αποτέλεσμα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων είναι ενισχυτικός παράγοντας της διαπραγμάτευσης καθώς αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη "αλά καρτ".
Διαπράγματευση με τους εταίρους και όχι άλλη ύφεση η θέση της ΝΔ
Την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους και βεβαίως στην Ευρωπαική Ένωση τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την σύσκεψη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση και ότι αντίθετα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση. 'Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως αρνήθηκε πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.
Τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα όπως υποστήριξε με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:
--Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα
--Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%
--καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
--έλεγχο στις συντάξεις "μαιμού"
--αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατά την διάρκεια της σύσκεψης έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Έγινε όμως και γενικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς είπε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. Είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.
Γ.Καρατζαφέρης: "Δεν κάνω τίποτα αν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προτίμησε να κάνει δήλωση τελικά στα ΜΜΕ έξω από τα γραφεία του κόμματος του.
"Έχουμε μπροστά μας τις απαιτήσεις, το νέο πρόγραμμα όπως περιγράφεται, της τρόικα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει η Ελλάδα, εάν αυτό είναι σύννομο με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και αν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Είπα λοιπόν στον Πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι προτίθεμαι να το πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δει ακριβώς το θέμα και να αποφανθεί για τα πράγματα που είπα. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα το δώσει στον κ. Σούλτς, το νέο Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα ότι πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδος, μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν θα κάνω τίποτε εάν δεν έχω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
Ο κ. Παπαδήμος αναχώρησε ήδη για τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.
Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "κοντά" στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί "την επόμενη εβδομάδα". Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναχώρησε ήδη το πρωί για τις Βρυξέλες.
Αργά χθες το βράδυ όμως ο πρωθυπουργός είχε άλλη μια συνάντηση. Με τους επικεφαλής της τρόικας που από το πρωί του Σαββάτου είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών.
Το θέμα για τις περικοπές μισθών και δώρων δεν έχει κλείσει και σύμφωνα με πληροφορίες φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα αυτό στον πρωθυπουργό που ίσως αναλάβει πλέον αυτός τις βασικές διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το δημοσίευμα των Financial Times για επίτροπο στην χώρα μας που θα ελέγχει και θα αποφασίζει για τον προϋπολογισμό μας αλλά και τις δαπάνες μας ήρθε να ανάψει κι άλλες φωτιές στην κυβέρνηση που είπε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Το σίγουρο είναι όμως πως οι αποφάσεις για το κούρεμα θα παρθούν ίσως και αύριο ενώπιον όλο των ηγετών της Ευρωζώνης ενώ δεν αποκλείεται η τελική ανακοίνωση να γίνει αύριο το βράδυ από τις Βρυξέλλες αφού όλοι μαζί καταλήξουν σε συμφωνία για το πόσο θα είναι τελικά το κούρεμα...
Πάντως χθες η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα Bild τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και σύντομα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αυξηθούν!
Πηγή: newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου