Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Κορύφωση της κρίσης αλλά και εκπλήρωση ονείρων


Όπως είναι  αναμενόμενο, μέσα στο 2012 η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί παγκοσμίως, ενώ  για την Ελλάδα ειδικά, θα κορυφωθεί  μέσα σ’ αυτή τη χρονιά. Ειδικά μετά την  άνοιξη, το κλίμα θα γίνει αρκετά ασταθές και θα ενταθεί η αγωνία. Ωστόσο, παραδόξως, όνειρα και ελπίδες θα εκπληρωθούν. 
Το χαρακτηριστικό λοιπόν της χρονιάς θα είναι βέβαια ο ακριβής σχηματισμός του  ισχυρότατου τετραγώνου Ουρανού-Πλούτωνα, που ξεκίνησε να λειτουργεί απ’  το 2011 και που είναι αυτό που έχει φέρει το τόσο δυνατό σοκ στα θεμέλια των δομών των κυβερνήσεων και των κοινωνιών. Είναι πραγματικά μια εξαιρετικά δυνατή όψη, που προκαλεί μεγάλους σεισμούς και καταστροφές, τόσο σε φυσικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Πάντα βέβαια οι κρίσεις που προκαλούν οι πλανήτες έχουν σαν στόχο την εξέλιξη και την αποβολή κρυσταλλώσεων και παγιωμένων αντιλήψεων που φέρνουν παρακμή, ώστε να έρθει ανανέωση της ζωής. 

Η διαδικασία της συλλογικής ωρίμανσης θα συνεχίσει, με τον Πλούτωνα απ’ το σοβαρό ζώδιο του Αιγόκερω να μάς έχει βάλει πλέον για τα καλά σε περίοδο ενηλικίωσης, όπου απαιτείται ιδιαίτερη υπευθυνότητα, ρεαλισμός, ορθή διαχείριση των πόρων και εξυπηρέτηση του πραγματικά αναγκαίου, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ο κίνδυνος με τη θέση αυτή είναι η τάση για συλλογική κατάθλιψη, κάτι που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική απαίτηση του Αιγόκερω, που είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Θα λέγαμε μάλιστα, ότι η απαισιοδοξία δεν είναι ρεαλισμός, γιατί η ζωή πάντα είναι υπέρ της επιβίωσης, αν ακούσουμε τις επιταγές της και δεν εμμένουμε στο βόλεμα και στα κατεστημένα μας. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα λοιπόν, αντί για πεσιμισμός. 

Απ’ την άλλη, ο επαναστατικός Ουρανός θα συνεχίσει  να διατρέχει το πρωτοποριακό ζώδιο  του Κριού, το οποίο θα αναδείξει  πρωτοπόρους και θα δώσει την δυνατότητα για πρωτοβουλίες και εφευρέσεις που θα φέρουν λύσεις στη ζωή μας. Ο κίνδυνος με αυτή τη θέση είναι η τυφλή, εφηβική επαναστατικότητα και καταστροφικότητα, ενέργεια η οποία χρειάζεται συνειδητή διοχέτευση προς δημιουργικούς σκοπούς και προς ένα στόχο. 

Και τι γίνεται  με τα όνειρά μας; Είναι παρατηρημένο, ότι η ψυχή ανατείνει περισσότερο, νιώθει περισσότερα και αναπτύσσεται σε συμπόνια και πνευματικότητα σε εποχές κρίσεων. Μαζί με τις αστρολογικές όψεις κρίσης, έρχεται πλέον η εγκατάσταση του ονειρικού Ποσειδώνα στο ζώδιό του, στους Ιχθείς, απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου, να επαναφέρει τον ρομαντισμό, τον ιδεαλισμό, την ευαισθησία, τη συμπόνια, την φιλανθρωπία, την τέχνη, την αγάπη και την ομορφιά στη ζωή μας. Η θετική όψη που θα σχηματίσει δε με τον Κρόνο προς το τέλος του χρόνου, θα φέρει την εκπλήρωση ονείρων – όχι απαραίτητα την εκπλήρωση επιθυμιών της προσωπικότητάς μας, αλλά μάλλον την υλοποίηση επιθυμιών της ψυχής μας. Και η όψη αυτή θα έρθει σε μια εποχή που οι εξωτερικές κρίσεις κορυφώνονται. Φαίνεται δηλαδή σαν οι υλικές αγωνίες, να σχηματίζουν τη γέφυρα για να εκδηλωθεί το δημιουργικό και ανώτερο δυναμικό του ανθρώπου… 


Έλενα Μένεγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: