Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Νέος τρόπος εξυπηρέτησης των ανέργων στον ΟΑΕΔ…

Αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου η διαδικασία εξυπηρέτησης των ανέργων στον ΟΑΕΔ και η αυτοματοποίηση των πληρωμών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός. Πλέον, η διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων απλοποιείται, καθώς απαιτείται μόνον επίδειξη δικαιολογητικών, ενώ η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων ανεργίας γίνεται στο εξής ανά τρίμηνο (αντί για μια φορά το μήνα που ισχύει ως τώρα) για όλες τις κατηγορίες ανέργων. Παράλληλα, η καταβολή των πληρωμών (επιδόματα και παροχές) αυτοματοποιείται για να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.

Τα δικαιολογητικά… 
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η εγγραφή του ανέργου στο Μητρώο του Οργανισμού γίνεται μόνον με αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου όπου διαμένει. Για εγγραφή ατόμου που κάνει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας προβλέπεται επίσης αυτοπρόσωπη προσέλευση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του. 
Ο άνεργος για την εγγραφή του, επιδεικνύει στην υπηρεσία αλλά στο εξής δεν καταθέτει το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που έχει καταθέσει. 
Για την βεβαίωση του τόπου διαμονής του πρέπει να δείξει αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας στο όνομά του ή στο όνομα μέλους της οικογενείας του με την οποία διαμένει, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επίσης, επιδεικνύει παραστατικό ταυτοπροσωπίας (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.), επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και άδεια διαμονής ή εργασίας εάν είναι υπήκοος τρίτης χώρας.

Το δελτίο…
Σε ό, το αφορά το δελτίο ανεργίας όσων δεν λαμβάνουν επίδομα, ισχύει για ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή τους και στη συνέχεια για τρεις μήνες από κάθε τελευταία ανανέωση. «Ο άνεργος ανανεώνει το δελτίο ανεργίας μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών πριν ή μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου» αναφέρει ο ΟΑΕΔ. 
Παράλληλα, κάθε άνεργος διαγράφεται από τα Μητρώα του ΟΑΕΔ εφόσον -για παράδειγμα- βρει απασχόληση, κάτι που υποχρεούται να κοινοποιήσει στον Οργανισμό ή εφόσον δεν προβεί έγκαιρα σε ανανέωση του δελτίου ανεργίας του. Από την υποχρέωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας απαλλάσσονται τα εγγεγραμμένα μη επιδοτούμενα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

Οι επιδοτούμενοι… 
Για όσους επιδοτούνται, η ισχύς του δελτίου ανεργίας ταυτίζεται με το χρονικό διάστημα της επιδότησής του. Για να κατοχυρώσει τη ροή της επιδότησής του ο άνεργος υποχρεούται σε αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σε δεσμευτικά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα (τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου επιδότησης). Στην περίπτωση που ο άνεργος δεν εμφανιστεί για να δηλώσει την παρουσία του για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε παραγράφεται η αξίωσή του μέχρι τη λήξη της επιδότησής του.
Τέλος, η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του επιδοτούμενου ανέργου στα καθορισμένα διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιδότησης και για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των πληρωμών του επιδόματος.

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: