Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΑΣΕ…ΠΑΤΟ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ!

Στο χειρότερο σημείο της βρίσκεται η ψυχολογία του κόσμου και στην Ήπειρο, λίγες μόνο ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους. Το 2012 από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβεβαιώνει τους χαρακτηρισμούς, ότι θα είναι το δυσκολότερο και το κρισιμότερο έτος μέχρι τώρα. Οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, με ποιο νέο «χαράτσι» θα ξυπνήσουν και ως εκ τούτου δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που καταλήγει σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο.
Η κακή ψυχολογία και βεβαίως η τραγική έλλειψη ρευστού από τις οικογένειες οδηγεί σε πρωτοφανείς εικόνες, όπως η προχθεσινή στο Σύνταγμα όπου χιλιάδες κόσμου περίμεναν στην ουρά για να πάρουν δωρεάν λαχανικά. Παράλληλα, οι πολίτες κυνηγούν πλέον τις προσφορές και μάλιστα αυτές που έχουν να κάνουν με τρόφιμα ή με την μείωση του κόστους ζωής, όπως λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κ.α.
Όλα αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τα μέγιστα την αγορά. Η κρίση εκεί έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, τα ασφαλιστικά Ταμεία χάνουν χρήματα και στο τέλος ζημιωμένη βγαίνει η ίδια η Πολιτεία και η Κυβέρνηση, που επιβάλλει τα «χαράτσια»! 

Στο ναδίρ…
Στην Ήπειρο και κυρίως στα Γιάννινα, η ψυχολογία του κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ. Ακόμη και να έχει κάποιος χρήματα δεν τα ξοδεύει, αφού δεν ξέρει τι θα του συμβεί αύριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής και παρά τις πολύ μειωμένες τιμές, που φθάνουν και το 80% (!), δεν πάνε καθόλου καλά! 
«Πλέον δεν υπάρχει κάτι που να μας εμπνέει αισιοδοξία» δήλωσε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Μόνο οι υποχρεώσεις… 
Πλέον, ο μοναδικός στόχος, τόσο των νοικοκυριών, όσο και της αγοράς είναι πώς θα βγουν οι υποχρεώσεις. 
Παρά το γεγονός, ότι ακόμη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά των Ιωαννίνων και οι τιμές είναι εξαιρετικές, ο καταναλωτής θέλει πρώτα να είναι «εντάξει» -όσο μπορεί- στα έξοδά του και μετά, αν περισσεύουν –που δεν περισσεύουν!- ίσως κάνει κάποια αγορά. 
«Ζητάμε να τελειώσει αυτό το μαρτύριο. Τα μέτρα επιβάλλονται σταγόνα – σταγόνα και μάλιστα πρόκειται για μέτρα υπέρ του Δημοσίου που απορροφούν τα χρήματα που πάνε προς κατανάλωση» είπε ο κ. Νταλαμάγκας. Και υποστήριξε, ότι, αν αυτό το μαρτύριο δεν τελειώσει, «θα είναι χειρότερα τα πράγματα». 

Υπάρχουν λύσεις;
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των προβλημάτων, αλήθεια υπάρχουν λύσεις; Η απάντηση, σύμφωνα με κύκλους της Γιαννιώτικης αγοράς είναι θετική, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να καταλάβει η Πολιτεία, ότι δεν γίνεται να συνεχίσει την πολιτική των απανωτών φόρων, που έχει «σβήσει» από την αγορά την ραχοκοκαλιά της, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
«Άμεσα το Κράτος θα μπορούσε να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος», ανέφερε ο κ. Νταλαμάγκας, που υπογράμμισε, ότι τα χρήματα του μη μισθολογικού κόστους δεν τα απολαμβάνει κανένας, ούτε σαν ιατρική περίθαλψη, ούτε σαν σύνταξη κ.α. «Πέφτουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και φεύγουν χωρίς να βλέπουμε που πάνε» είπε χαρακτηριστικά. 

Ανάσα…
Καθημερινά σχεδόν άνθρωποι της αγοράς λένε, ότι ενδεχόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα ήταν «ανάσα», όχι μόνο για την αγορά, αλλά και για την ίδια την οικονομία. 
Αυτό φαίνεται και από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου το 80% των ερωτηθέντων απάντησε, ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα διευκόλυνε όσο τίποτε άλλο την επιχείρηση και μόλις το 1,5% απάντησε, ότι η μείωση του κατώτατου μισθού θα ήταν «ανάσα» για τις επιχειρήσεις!
Ακόμη, στην ερώτηση «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιχείρησή σας σήμερα είναι…» το 46,5% απάντησε τα έξοδα προς Εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, πετρέλαιο κ.α. και μόλις το 5% απάντησε, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι μισθοί! 
«Καταρρίπτεται έτσι ένας… μύθος που είχαν χτίσει οι Κυβερνώντες, γύρω από το ότι για όλα φταίνε οι μισθοί των υπαλλήλων» σημειώνουν καταστηματάρχες και συνεχίζουν: «Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές του μισθολογικού κόστους για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και γι’ αυτό το λόγο δεν το θεωρούν εμπόδιο». 

Υπό προϋποθέσεις… 
Την ίδια ώρα, θετικοί είναι οι καταστηματάρχες και στην Ήπειρο στην πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την δημιουργία υπαίθριων εμπορικών κέντρων (street malls). 
Όπως σημειώνουν, η ιδέα θα μπορούσε να είναι αποδοτική υπό προϋποθέσεις. 
«Βασικό ερώτημά μας είναι, πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κέντρων αυτών, που θα συστήνονται από τους ίδιους τους Εμπορικούς Συλλόγους κάθε πόλης, την ώρα που τα καταστήματα πάνε από το κακό στο χειρότερο;» διερωτώνται πολλοί. 

Η συνεργασία…
Πάντως, σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των εμπορικών κέντρων των πόλεων, με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση. 
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες μέσα από την συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall (χώροι στάθμευσης, παιδικοί σταθμοί, άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές, επιβράβευση για αγορές που γίνονται με επιπλέον εκπτώσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις). Βασικοί κόμβοι των εν λόγω πρωτοβουλιών είναι οι Εμπορικοί Σύλλογοι» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, η οποία σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο θα αναπτύξει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της δράσης, ώστε να παρουσιαστεί ένα «έξυπνο πλαίσιο» παραγωγικής και αποδοτικής λειτουργίας κάθε τοπικής εμπορικής αγοράς.

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: