Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μία πεζοδρόμηση – μπαζάρ στα Ιωάννινα

Πρόταση εμπόρων προς τον Δήμο για σαββατιάτικη αγορά με πεζοδρόμηση της οδού.Ο Δήμος Ιωαννιτών εξετάζει σοβαρά τις παραμέτρους με στόχο να την επεκτείνει και να υποστηρίξει την τοπική εμπορική αγορά στο σύνολό της.Μπορεί παζάρι να μην γίνεται πια στα Γιάννενα- και καλώς αφού η μορφή που είχε τα τελευταία χρόνια δεν ικανοποιούσε τα στάνταρ μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης- αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι δεν υπάρχουν κι άλλες καλές ιδέες.Μία τέτοια είναι αυτή που προτείνουν 65 καταστηματάρχες της οδού Ανεξαρτησίας προς τον δήμο Ιωαννίνων, με επιστολή τους που έφτασε στο δημαρχείο πριν από λίγες εβδομάδες. 


Η πρόταση είναι να γίνεται κάθε Σάββατο πρωί πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας και έκθεση των προϊόντων των καταστημάτων που λειτουργούν στην οδό, τα οποία άλλωστε θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους για τον καταναλωτή.Η ιδέα στηρίζεται σε μία απλή παραδοχή: Αν διακόψεις την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα δρόμο που έτσι κι αλλιώς είναι όμορφος και ελκυστικός μετά την ανάπλασή του, και παράλληλα καλέσεις τον κόσμο και τον υποδεχτείς με τα προϊόντα σου, τότε αυτό μπορεί να γίνει μόνιμη συνήθεια και να αυξήσει την εμπορική κίνηση.

Στο δήμο Ιωαννιτών εξετάζουν με θετικό τρόπο την πρόταση, πρέπει όμως να εξεταστούν μερικές κρίσιμες παράμετροι, αρμόδιες για τις οποίες είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και η επιτροπή για την κυκλοφορία στην πόλη.

Το πιο δύσκολο θα είναι να κόψεις την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού η οδός είναι από τις ελάχιστες που διοχετεύουν την κίνηση. Από την άλλη, σιγά σιγά και οι Γιαννιώτες θα πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα ότι ένα μεγάλο μέρος του κέντρου θα κλείσει κάποια στιγμή μετά την έγκριση του προγράμματος πεζοδρομήσεων που θα αρχίσει σύντομα να υλοποιείται. Θα χρειαστεί όμως μελέτη και συντονισμός ώστε το μέτρο να μην δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα.Για την εμπορική κίνηση τώρα, το κρίσιμο είναι να μπορέσει να γίνει ελκυστική για τον κόσμο η βόλτα μέχρι την Ανεξαρτησίας. 

Για το σκοπό αυτό, αυτή η πεζοδρόμηση- μπαζάρ θα στηριχθεί μόνο στους εμπόρους της οδού και όχι σε μικροπωλητές για παράδειγμα, ενώ θα υποστηρίζεται κι από χάπενιγκ που θα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη βόλτα.

Επιπλέον θα χρειαστεί σίγουρα και μια καμπάνια που θα αναδεικνύει το μέτρο της πεζοδρόμησης, αλλά και τη δυναμική και την ποιότητα του γιαννιώτικου εμπορικού κόσμου.Παράλληλα, μπορεί να διοργανώνονται κι άλλες αντίστοιχες εμπορικές ημέρες, όπως για παράδειγμα σε αργίες που θα διαφημίζονται έξω από τα Γιάννενα ώστε να προσελκύονται και τουρίστες.Γιατί το μυστικό είναι ότι η Ανεξαρτησίας αποτελεί επιπλέον και κομβικό σημείο του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων. 

Και ο συνδυασμός αγοράς και περιήγησης συνιστά μία ακαταμάχητη πρόταση.Επιπλέον το μοντέλο εφόσον γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές μπορεί να λειτουργήσει περιοδικά και σε άλλους δρόμους της πόλης προς το εμπορικό της κέντρο.

Πηγή: "ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: