Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Καταγγελία-σοκ από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκου


Το δικό τους μαρτύριο περνούν αυτές τις μέρες οι καρκινοπαθείς καθώς η ετοποζίδη, κυτταροστατικό φάρμακο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, βρίσκεται σε έλλειψη.Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, για τρίτη εβδομάδα αναβλήθηκαν οι χημειοθεραπείες με το συγκεκριμένο φάρμακο - αν και όπως επισημαίνει- '' το πρόβλημα έχει προκύψει τρεις μήνες και ο ΕΟΦ ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης''.


"Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς'', αναφέρει χαρακτηριστικά.

''Γιατί δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του; Γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;'' διερωτάται η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την κα Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης επικοινώνησε μαζί της και την καθησύχασε για την επάρκεια του φαρμάκου. ''Υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου. Τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη, μπορούν ν’ απευθύνονται στον ΙΦΕΤ. Μετά τις 15 Αυγούστου 2018, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης'', ενημέρωσε σχετικά ο κ. Μαλέμης χωρίς ωστόσο αυτό να λύνει το πρόβλημα των καρκινοπαθών καθώς οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη εβδομάδα .

Παράλληλα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καλεί ''τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών. Είναι απαράδεκτη η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό'' και τονίζει ότι ''παρακολουθεί στενά το θέμα και είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: