Χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σταθερά υψηλότερα ωστόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές στη Μεσόγειο κυμαίνεται ο δείκτης ικανοποίησης των τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, τον Ioύλιο του 2016 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα δείχνει κάμψη αλλά βρίσκεται στο 86%, σημαντικά υψηλότερος από τον δείκτη των ανταγωνιστών (82,4%).Ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI®) πελατών ξενοδοχείων, υπολογίζεται από την ReviewPro®, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων και παρουσιάζεται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Sete Intelligence.
Για τον υπολογισμό του έχουν αναλυθεί τα στοιχεία 1.126 ξενοδοχείων από την Ελλάδα, διαφόρων κατηγοριών και από διαφορετικές περιοχές της χώρας, και 2.504 ξενοδοχείων, επίσης διαφόρων κατηγοριών, από 16 ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία την Κύπρο και την Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2015 βασίζονται σε αξιολογήσεις από 280.291 πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και 1.094.807 πελάτες ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς, ενώ τον Ιούλιο του 2016 έγιναν αξιολογήσεις από 46.115 και 134.429 πελάτες αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι δείκτες άνω του 80% υποδηλώνουν θετική εμπειρία.
Το Sete Intelligence παρουσιάζει τη διαχρονική εξέλιξη (μετά τον Ιανουάριο 2014) του Δείκτη GRI στην Ελλάδα και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς από την οποία παρατηρείται μια σταθερή διαφορά υπέρ των ξενοδοχείων της Ελλάδας, με τάσεις διεύρυνσής της τους τελευταίους μήνες. Επίσης, παρατηρείται μια ελαφρά ανοδική τάση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς καθώς και μια κυκλική πτώση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Είναι σημαντικό ότι και οι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, τους τελευταίους μήνες κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.Διαχρονικά τα τελευταία δυόμιση χρόνια, τα ξενοδοχεία 5* έχουν την υψηλότερη βαθμολογία.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 3* σε αρκετές περιόδους παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία από αυτά των 4*, τα οποία – κατά περιόδους – έχουν την ίδια αξιολόγηση με τα ξενοδοχεία 1*-2*. Για τον Ιούλιο του 2016 ο δείκτης GRI ήταν 88,6% για τα ξενοδοχείων 5*, 85% και 86,3% για τα ξενοδοχεία 4* και 3* αντίστοιχα, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1* και 2* με 85,1%.Κατά τον τελευταίο χρόνο, από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016, στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα βρίσκονται οι Κυκλάδες (με GRI 89,7%) και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα (86,6%), η Κρήτη (85,6%), το Β. Αιγαίο (85,5%) το Ιόνιο (85,0%) και η Αττική (82,7%). Η ιεράρχηση αυτή έχει παραμείνει σταθερή τον τελευταίο χρόνο με εξαίρεση το Β. Αιγαίο που από την 2η θέση στον Ιούλιο του 2015 βρέθηκε στην τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2015, πιθανόν ως επακόλουθο της προσφυγικής κρίσης στα νησιά αυτά, αλλά έκτοτε δείχνει σαφείς τάσεις βελτίωσης. Επίσης, σε όλους τους προορισμούς παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της εποχικότητας με επιδείνωση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες – εξαίρεση αποτελούν το Β. Αιγαίο και η Αττική τον φετινό Ιούλιο.Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται η Ήπειρος με το εντυπωσιακό ποσοστό 90,9% και ακολουθούν η Θεσσαλία με ποσοστό 87,1% και η Στερεά με 85,4%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Θράκη με 83,7% η οποία μετά από σημαντική επιδείνωση τους πρώτους μήνες του 2016, δείχνει να ανακάμπτει. Η Αττική παρουσίασε πτωτική τάση μετά τον Μάρτιο αλλά δείχνει να ανακάμπτει με GRI για τον μήνα Ιούλιο 82,7%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου