Στη 12η, θέση, με πρώτο στην κορυφή της λίστας το Λουξεμβούργο, βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Υψηλότερα κατώτατα όρια από τη χώρα μας ισχύουν στην Ισπανία και τη Μάλτα, ενώ κατώτερα στην Πορτογαλία και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αντιστοιχεί σε 683 ευρώ, καθώς συνυπολογίζονται και ο 13ος και 14ος μισθός. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα επίσης αντιστοιχεί στο 50% του μέσου μισθού ενώ σε άλλες χώρες η διαφορά είναι μεγαλύτερη.
Την 1η Ιανουαρίου 2016, οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διέφεραν σημαντικά και κυμαίνονταν από 215 ευρώ στη Βουλγαρία έως 1.923 ευρώ στο Λουξεμβούργο.
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη επιβάλλονται από τη νομοθεσία, συχνά έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ή απευθείας μέσω εθνικής διακλαδικής συμφωνίας. Οι κατώτατοι μισθοί εκφράζονται, γενικά, ως μηνιαίοι μισθοί για ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή πριν από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο· τα εν λόγω παρακρατούμενα ποσά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί δημοσιεύονται από την Eurostat δύο φορές το έτος. Αντικατοπτρίζουν την κατάσταση την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους. Συνεπώς, τροποποιήσεις των κατώτατων μισθών που εφαρμόζονται ανάμεσα στις δύο αυτές ημερομηνίες εμφανίζονται στην επόμενη εξαμηνιαία έκδοση στοιχείων.
Τον Ιανουάριο του 2016, 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία αποτελούσαν εξαίρεση) διέθεταν εθνικούς κατώτατους μισθούς.
Εθνικοί κατώτατοι μισθοί υπήρχαν επίσης στις ακόλουθες υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες: Αλβανία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου