Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αγωνία για λύση στο θέμα Ρωμανού: Ονομαστική ψηφοφορία για το "βραχιολάκι". Νέα τροπολογία Αθανασίου


Το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου απέρριψε τις 5 τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και η ανεξάρτητη Ρ. Μακρή και του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί λύση στο θέμα της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με τη χρήση συσκευής γεωεντοπισμού (το γνωστό "βραχιολάκι").Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου.Από τη μεριά του, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου παρουσίασε νέα τροπολογία που "αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.Συγκεκριμένα προβλέπει:


-Να χορηγείται δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από κοντά με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς τους νομικούς περιορισμούς εφόσον έχουν οι κρατούμενοι πρώτα με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.
Να παρακολουθούν κοινώς στη συνέχεια με βραχιολάκι μετά από ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως παρακολούθησης.
"Εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη σπουδή" όπως είπε με αυτόν τον τρόπο.
Μετά από παρεμβάσεις των βουλευτών Στ. Κοντονή (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Πανούση (ΔΗΜΑΡ), ο υπουργός Χ. Αθανασίου είπε ότι θα ξανασκεφθεί το ενδεχόμενο λύσης με "βραχιολάκι", κάτι που επιβεβαίωσε και στο κλείσιμο της συζήτησης της Τρίτης, μετά από τις δραματικές εκκλήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων έκαναν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε παρερμηνεία και να διασφαλίζει ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.
Ο Χ. Αθανασίου απέρριψε κατ' αρχήν τις τροπολογίες, υποστηρίζοντας ότι "θίγουν τις αρχές της δικονομίας" και παραμένοντας αδιάλλακτος στην υπεράσπισης της δικής του τροπολογίας για φοίτηση κρατουμένων μέσω τηλεδιάσκεψης. "Δεν βλέπω τον λόγο, γιατί δεν μπορεί να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως τα μαθήματα" επανέλαβε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για "διολίσθηση στον αυταρχισμό" αφού "με κουτοπονηριές αρνείται το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια" και δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι θετική σε οποιαδήποτε αλλαγή στις τροπολογίες επιθυμεί η κυβέρνηση, ώστε αυτές να γίνουν δεκτές.
Ο κ. Αθανασίου είχε δηλώσει ανοιχτός να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης που άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Όσο οι μέρες της απεργίας περνούν, το κίνημα της αλληλεγγύης φουντώνει. Ως και σήμερα, βρίσκονται υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα πολλά δημόσια κτίριο. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί πορεία αλληλεγγύης στις 6μμ στην Ομόνοια.

Σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή του
Εν τω μεταξύ, σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει  την απεργία πείνας για 31η ημέρα, απαιτώντας να ικανοποιηθεί το δικαίωμά του για εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να υλοποιήσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ Αθήνας.
Ο 21χρονος έχει χάσει περισσότερα από 20 κιλά σωματικού βάρους και έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας από το πρωί της Τετάρτης.
Ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, δήλωσε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" πως η ζωή του απεργού πείνας "κρέμεται πια από μία κλωστή". Ο κ. Βήχας μαζί με μέλη του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιχείρησαν την Τρίτη να επισκεφτούν τον απεργό πείνας. Η αστυνομία απαγόρευσε στους γιατρούς να δουν τον Ρωμανό, παρά όλα αυτά ενημερώθηκαν για την πορεία της υγείας του. Ο κ. Βήχας συμπλήρωσε πως "η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν συνεχιστεί, θα υπάρχει έκπτωση της λειτουργίας των οργάνων και κινδυνεύει άμεσα από πολυοργανική ανεπάρκεια...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: