Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Νέα προσπάθεια συγχώνευσης Olympic Air - Aegean Airlines

Νέα απόπειρα συγχώνευσης των Olympic Air και Aegean Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr που επιβεβαιώνει η αεροπορική αγορά. Παρά το μπλόκο της Κομισιόν, τέλη Ιανουαρίου 2011, στη σχεδιαζόμενη τότε «συνένωση», τα επιτελεία των δύο αερομεταφορέων φέρεται ότι ποτέ δεν εγκατέλειψαν το εγχείρημα.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκατέρωθεν συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις, μέσω του χρηματιστηρίου, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η πολυετής ελληνική ύφεση που έχει μειώσει δραματικά την εσωτερική ζήτηση και η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου που έχει αυξήσει το πτητικό κόστος είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα των εγχώριων αεροπορικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η συνολική κίνηση από την Αθήνα μειώθηκε κατά περίπου 8,1% στις γραμμές εσωτερικού και 13,9% στις γραμμές εξωτερικού.

Με άλλα λόγια, λόγω του υφεσιακού κλίματος, η συγχώνευση καθίσταται αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει δύο κύριους αερομεταφορείς (που, ήδη μετά την ματαίωση της συνένωσης, προχώρησαν σε διαφορετικό καταμερισμό της αεροπορικής αγοράς).

Εξάλλου, τα μειωμένα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου όχι μόνο των Aegean και Olympic αλλά και άλλων αεροπορικών, όπως η Cyprus Airways, αποδεικνύουν τις «αναταράξεις» που υφίστανται οι αερομεταφορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: