Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τους 9 άξονες πολιτικής που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, μιλώντας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών θέσεων, οι 4 αφορούν αποκρατικοποιήσεις και εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Πολύ σωστά η Κυβέρνηση επιδιώκει να κινήσει την οικονομία πουλώντας κρατικές επιχειρήσεις, παραχωρώντας υποδομές και αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία. ΄Οσο όμως κι αν ακούγεται απλό, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Όχι μόνο γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει από την αντιπολίτευση προσπάθεια να υπονομεύσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης, αλλά και επειδή τόσα χρόνια διαχείρισης της οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας με κρατικίστικη λογική, έχουν δημιουργήσει ισχυρά αντισώματα που εξολοθρεύουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια στο μνημόνιο, μαξιμαλιστικούς στόχους για έσοδα 50 δις. από αποκρατικοποιήσεις, τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κλπ το μόνο που καταφέραμε να πουλήσουμε ήταν ένα μικρό ποσοστό του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom που ούτως ή άλλως είχε αποκτήσει τον έλεγχο του Οργανισμού. (ΣΣ Αλήθεια αν ο ΟΤΕ είχε πουληθεί μερικά χρόνια νωρίτερα και είχαμε γλυτώσει από τη «μάχη» των ψηφιακών θα ήταν καλύτερα ή όχι για τη χώρα;)


Τώρα έχουν ωριμάσει και είναι στην τελική ευθεία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έξι διαγωνισμοί αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για τα Λαχεία, τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, το κτίριο του IBG στο Μαρούσι και εκτάσεις σε Κέρκυρα, Ρόδο. Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις εκκρεμούν ακόμη… 72 νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που πρέπει να κάνει το Δημόσιο.


Υπάρχουν ακόμη σε ισχύ νόμοι που επιβάλλουν στο Δημόσιο να κατέχει το 51% σε ορισμένες εταιρίες ή δεν επιτρέπουν σε ιδιώτες να κατέχουν σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του Δημοσίου πάνω από 20%. Πως θα πουληθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ αν δεν δημιουργηθεί πρώτα μια ανεξάρτητη αρχή που θα αποφασίζει για τα τιμολόγια του νερού; 


Και πως θα πουληθούν αν δεν αποφασιστεί τι θα γίνει με τα χρέη Δημοσίου και Δήμων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ; Ολο αυτό το πλέγμα αποφάσεων, νόμων, πρακτικών κλπ που διέπει τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων χτίστηκε λιθαράκι- λιθαράκι τις τελευταίες δεκαετίες με στόχο να διατηρεί τον έλεγχο του εκάστοτε πολιτικού συστήματος πάνω στο Δημόσιο, την περιουσία του και τους μηχανισμούς του . Τώρα το αδιαπέραστο αυτό πλέγμα με τη συνεργασία συνδικαλιστών και άλλων «δημοκρατικών δυνάμεων» αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή με τη δημιουργία χιλιάδων νομικών, τεχνικών και άλλων εμποδίων. Γι' αυτό και η Κυβέρνηση για να πετύχει δεν χρειάζεται φιλόδοξα σχέδια, υψιπετείς στόχους, και άλλες τέτοιες ανοησίες που δήθεν θα φτιάξουν τη νέα Ελλάδα. Αρκεί η Κυβέρνηση να αρχίσει να γκρεμίζει το πλέγμα του κρατισμού και να καταργεί τα δημιουργήματα του για να ξαναβρούμε την παλιά Ελλάδα που σίγουρα είναι καλύτερη από αυτήν που έχουμε σήμερα.



Αλέξανδρος Κασιμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: