Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Εισηγήσεις νέα 48ωρη απεργία των ναυτεργατών - Αποφασίζει τώρα η ΠΝΟ - "Δε θα αφήσουμε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση" είπε η Διαμαντοπούλου

Με τις γραπτές προτάσεις που πήραν στα χέρια τους από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Κουτρουμάνη, οι ναυτεργάτες καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία από τις 06:01 της Τετάρτης (όταν τελειώνει η απεργία που "τρέχει") έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής. 
Όλοι κρέμονται από τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Εμποροι, παραγωγοί, ξενοδόχοι, αγωνιούν για το αν θα ζήσουν ξανά μια από τα ίδια, όταν αυτού του είδους οι απεργίες γονάτιζαν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Και τώρα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού είμαστε λίγο πριν το Πάσχα και πολλοί πόνταραν στις ημέρες αυτές για να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης. Δεν θέλουν ξανά να γίνουν όμηροι μιας απεργίας που δεν πλήττει κανέναν άλλο παρά μόνο τους ίδιους και όχι εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις.

Προηγήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας. Τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσαν αισιόδοξοι μετά το τέλος της συνάντησης, λίγο μετά τις 13:00 αλλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων. 


«Δώσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα θέματα, ένα προς ένα, όλα τα ζήτημα που μπήκαν από την ΠΝΟ. Θεωρώ ότι έγινε σε θετικό κλίμα. Συμφωνήσαμε όλοι για την πολύ μεγάλη σημασία μιας συμφωνίας, σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για τη χώρα, για την οικονομία και τους πολίτες», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου. 


Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, η κα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να συνεχιστεί η απεργία «δε θα αφήσουμε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει plan B και plan C από την κυβέρνηση.

«Δώσαμε απαντήσεις, πιστεύω επαρκείς, στα αιτήματα των ναυτικών. Νομίζω ότι θα επανεκτιμήσουν στη στάση τους για την απεργία», είπε ο υπουργός Εργασίας αποχωρώντας νωρίτερα από το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη γιατί έπρεπε να πάει και σε άλλη σύσκεψη.

«Η πρόταση μας αφορά και το ΝΑΤ, που θα είναι αυτοτελές ταμείο, απλά η μεταφορά αφορά την εποπτεία από το υπουργείο Ναυτιλίας στο Εργασίας. Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας έχει επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου και τη δυνατότητα να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το κλίμα ήταν καλό. 


«Σημασία έχει ότι υπάρχει πρόταση, θα την εξετάσουμε αν είναι βελτιωμένη ή όχι», τόνισε ο γενικός γραμματέας της, Γιάννης Χαλάς, αποχωρώντας. 

Νωρίτερα, η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους ναυτεργάτες να σταματήσουν εδώ την απεργία, τονίζοντας πως έχει επιπτώσεις σε όλες της πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας. 

«Αφορά τους παραγωγούς, τους αγροτικούς φορείς, τους καταναλωτές, τις λαϊκές αγορές, την κίνηση και την επιβίωση των μισθών. Επηρεάζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και στις εξαγωγικές αγορές, αλλά και τον τουρισμό», είπε η υπουργός. 

Η διοίκηση της ΠΝΟ ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ). 

Ζητά, επίσης, να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

Παρόντες στη συνάντηση, που δεν κράτησε ούτε δυο ώρες, συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης. Την ΠΝΟ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της, Γιάννης Χαλάς και εκπρόσωποι από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία.



Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: