Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Πηγή εσόδων για την Ήπειρο μπορεί να γίνει ο συνεδριακός τουρισμός

«Άμεσα θα πρέπει να κινηθούν όλοι οι φορείς στην Ήπειρο για την ανάπτυξη πολλών μορφών τουρισμού, που αποτελούν πηγές πλούτου για την περιοχή μας». Αυτό σημειώνουν επιχειρηματίες του κλάδου, με αφορμή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει κυρίως από την Περιφέρεια, για την τουριστική προβολή της Ηπείρου σε αγορές, όπως αυτή που έγινε στο Ισραήλ και αυτή που θα γίνει προσεχώς στο Βερολίνο. 
Όπως αναφέρουν, ίσως ο μοναδικός τομέας που θα μπορούσε άμεσα να αποδώσει καρπούς στην Ήπειρο είναι ο συνεδριακός τουρισμός, αν αυτός αναπτυχθεί πάνω σε στέρεες και υγιείς βάσεις.
Και αυτό, την ώρα που για τα Γιάννινα και βέβαια για την Ήπειρο παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτύξουν αυτό το είδος τουρισμού, αφού πολλοί διοργανωτές ψάχνουν να βρουν νέες πόλεις - αγορές, λόγω της έντονης ανασφάλειας που νιώθουν στην Αθήνα από τις συνεχείς πορείες, τις απεργίες και τα επεισόδια. 
Η Ήπειρος και κυρίως τα Γιάννινα πληρούν όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να αναπτυχθεί σε βάθος ο συνεδριακός τουρισμός. Υπάρχουν μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, πολλοί χώροι και βεβαίως ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό και πρόθυμο σε κάθε πρόταση για συνεργασία. Μπορεί στην Αθήνα να υπάρχει ανασφάλεια, όμως η περιοχή μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία. 

2.000 το χρόνο!
Να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 2000 συνέδρια περίπου, που αποφέρουν 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, Ντίνος Αστράς, που τόνισε, ότι κάθε σύνεδρος αφήνει 7 φορές περισσότερα χρήματα από ένα τουρίστα! 
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό από τον καθένα, ότι αν τα Γιάννινα δώσουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι τώρα στον συνεδριακό τουρισμό και διοργανώσουν ένα σημαντικό μέρος των συνεδρίων που κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα, τότε τα χρήματα που θα έρθουν στην περιοχή θα είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. 
Υπενθυμίζεται, ότι οι βάσεις για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Ήπειρο έχουν μπει εδώ και μια 20ετία περίπου από το Μέτσοβο, όταν το Ίδρυμα Εγνατία έφτιαξε το Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο», που ίδρυσαν ο Γιάννης και η Έλενα Αβέρωφ. Έκτοτε, εκεί έγιναν πολλά συνέδρια και από την ορεινή αυτή κωμόπολη ξεκίνησαν να διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου μεγάλα και μικρά συνέδρια. 

Συνδυασμός… 
Βέβαια, ο συνεδριακός μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη πολλών άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο μνημειακός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός κ.α. Άλλωστε, η περιοχή μας έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορούν να αναπτυχθούν πολλά είδη τουρισμού, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα. Φθάνει βέβαια, όλοι να δείξουν την προθυμία να συνεργαστούν και βεβαίως να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ήπειρο.

Επιτροπή…
Έτσι, όπως προτείνουν πολλοί επιχειρηματίες, θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί μια επιτροπή υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, που θα θέσει νέες βάσεις, τόσο στον συνεδριακό τουρισμό, όσο και στα άλλα ήδη που μπορούν να συνδεθούν με αυτόν. 
Παράλληλα, μαζί με την προβολή της Ηπείρου, όπως γίνεται τώρα, θα πρέπει να προβληθούν και οι υποδομές της περιοχής μας, όπως τα ξενοδοχεία και οι συνεδριακοί χώροι αυτών. 
«Είναι τόσα πολλά τα οφέλη και κυρίως τα οικονομικά, από την ανάπτυξη του συνεδριακού, του ιαματικού, του μνημειακού κ.α. εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που δεν μπορεί κανείς να αδιαφορήσει σε μια περίοδο, που η τοπική οικονομία καταρρέει» λένε επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ήπειρο.



Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: