«Οι προσπάθειες που έγιναν από την Αλβανική Κυβέρνηση για την προετοιμασία ενός σχεδίου δράσης –για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και απαιτούν περαιτέρω βελτιώσεις», αναφέρει η πρόσφατη Έκθεση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Έκθεση, διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων.
«Η πρόοδος στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον σεβασμό και προστασία των Μειονοτήτων είναι ανύπαρκτη», αναφέρεται στην Έκθεση και περαιτέρω σημειώνεται: «Οι αδυναμίες του Κράτους δικαίου καθώς και η εκτεταμένη διαφθορά εξακολουθούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον».
«Καμιά περαιτέρω πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς στους κόλπους του Δικαστικού Σώματος», αναφέρεται στην Έκθεση και προστίθεται: «Δεν υπάρχει πρόοδος στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Η πλήρης ασυλία που απολαμβάνουν οι δικαστές, εμποδίζει τις σχετικές έρευνες. Η εκτεταμένη διαφθορά, αποτελεί βέβαιο παράγοντα που παρεμποδίζει την υποχρέωση λογοδοσίας της δικαστικής εξουσίας. Η γενική εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης της διαφθοράς εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Είναι απολύτως αναγκαία η ανεξαρτησία των Ανώτατων δικαστηρίων».
Η Έκθεση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης διαπιστώνει επίσης τα εξής:
• Η Δημόσια Διοίκηση πάσχει από σημαντικές ελλείψεις. Δεν υπάρχει αξιοκρατία στη διαδικασία των προσλήψεων. Δεν έχει επιτευχθεί η δημιουργία μιας ανεξάρτητης, αξιοκρατικής και επαγγελματικής Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Γενικώς δεν υπάρχει στην Αλβανία επαρκής εξουσία για να αναλάβει πλήρως το ρόλο της.
• Απέτυχε η Αλβανική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιστρέψει στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αλβανίας τις περιουσίες που άνηκαν σ’ αυτές πριν από το 1967, όταν η χώρα έγινε και επίσημα αθεΐστικη. Δεν επεστράφησαν ακόμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας οι θρησκευτικές εικόνες «για αποκατάσταση και φύλαξη».
• Οι βεντέτες εξακολουθούν να επηρεάζουν ορισμένα τμήματα του πληθυσμού. Μερικές οικογένειες μάλιστα επιλέγουν ακόμα αυτο-απομόνωση για τον φόβο των αντιποίνων.
• Είναι ανεπαρκής η πρόοδος στο θέμα που αφορά την μεταχείριση των κοινωνικά ευάλωτων ατόμων ή ατόμων με αναπηρία.
• Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον αλβανικό λαό. Η κυβέρνηση αδυνατεί μέχρι τώρα να το επιλύσει.
• Άλυτο παραμένει ακόμα το θέμα των αποζημιώσεων (και αποκατάστασης) από την κυβέρνηση των πρώην ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας υπεγράφη τον Ιούνιο 2006 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2009. Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 26 Απριλίου 2009.
Η Ε.Ε. διέθεσε συνολικά στην Αλβανία προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια 165,2 εκατ. ευρώ (83,2 εκατ. το 2010 και 82 εκατ. για το 2011).
***
Στην πολυσέλιδη Έκθεση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (σελ. 114), επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι «Η συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας (σαφής αναφορά στην Ελλάδα) αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για τη διαδικασία μετάβασης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτό το αγνοεί προκλητικά ο «εντολοδόχος» της κυβέρνησης του κ. Σαλί Μπερίσα κ. Κρεσνίκ Σπαχίου, Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας και πρόεδρος της νεόκοπης αλβανικής εθνικιστικής οργάνωσης «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία».
Οι προκλητικές του δηλώσεις ότι «Απ’ εδώ και στο εξής, όποιος ζήσει στην Αλβανία πρέπει να ζήσει ως Αλβανός», είναι απαράδεκτες και αποτελούν κραυγαλέα αντιδημοκρατική παρέμβαση, θυμίζοντας Χοτζική εποχή.
Τι κάνει το ΥΠ.ΕΞ.;
Αξιωματούχος μεγάλου κόμματος της Ε.Ε., μιλώντας στον «Π.Λ.», εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η παρέμβαση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το επίμαχο θέμα «είναι ισχνή και ως εκ τούτου αναποτελεσματική». Και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρά διπλωματικά μέτρα όσο σοβαρή είναι η ζημία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο κ. Σαλί Μπερίσα δεν γνωρίζει την ευρωπαϊκή γλώσσα».
Ο ίδιος κατακρίνει την απόφαση των Ελλήνων βουλευτών Βαγγέλη Τάβου και Κώστα Μπάρκα και το «Κόμμα των Ελλήνων» (;) να συμμετάσχουν στην «αναξιόπιστη απογραφή». «Τέτοιες περίεργες αποφάσεις προκαλούν εύλογα ερωτηματικά», σημείωσε με έμφαση ο Αξιωματούχος. Έχει άδικο;
Πηγή: proinoslogos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου