Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πάτρα: Το Σάββατο κλείνει το κέντρο για τα Ι.Χ. και ανοίγει για πεζούς και ποδηλάτες

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας οργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτέμβρη από την ΕΕ. Ξεκίνησε το 2002 και αποτελεί προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τις αρχές και τις ιδέες της πολιτικής για βιώσιμες πόλεις και βιώσιμη κινητικότητα.Κάθε χρόνο η ΕΕΒΚ εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο, διαφορετικό θέμα και οι τοπικές αρχές προσκαλούνται να οργανώσουν δραστηριότητες σχετικά με αυτό. Επιπλέον, οι δήμοι ενθαρρύνονται να δρομολογήσουν και να προωθήσουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα υποστηρίξει το ετήσιο θέμα της.


Το θέμα της φετινής (10ης) ΕΕΒΚ 2011 είναι οι «Εναλλακτικοί Τρόποι Μετακίνησης». Η επιλογή του έγινε με στόχο να συμβάλλει ώστε να αντιμετωπιστεί η κινητικότητα από διαφορετική οπτική γωνία και να απομακρυνθεί από τον ασφυκτικό κλοιό του ιδιωτικού αυτοκινήτου, προς την κατεύθυνση βιώσιμων τρόπων μεταφορών.

Εστιάζοντας σε εναλλακτικές λύσεις για την κινητικότητα, η 10η ετήσια διοργάνωση της ΕΕΒΚ επιδιώκει να ενισχύσει την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ενεργειακά φιλικών τεχνολογιών οχημάτων - όπως τα υβριδικά αυτοκίνητα - καθώς και των μετακινήσεων με μέσα που δεν απαιτούν ενεργειακούς πόρους - όπως το ποδήλατο – και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους πεζούς.

Η βελτίωση των τοπικών συστημάτων μεταφορών, η αποδυνάμωση της χρήσης του ΙΧ και η προτίμηση προς ενεργειακά αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς αντιμετωπίζονται ως παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας της ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιδόσεων των μεταφορών, και, ταυτόχρονα, κάνουν τη ζωή στις ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις πιο ασφαλή και πιο ευχάριστη.

Ο Δήμος Πατρέων συμμερίζεται και ενισχύει τις αρχές και τις επιλογές της ΕΕΚ. Έχοντας σχετική εμπειρία από προηγούμενες συμμετοχές του, επιδιώκει και φέτος να ευαισθητοποιήσει τους Πατρινούς και να αναδείξει την περιβαλλοντική διάσταση της χρήσης των μέσων μεταφοράς.

Έτσι:

· Το Σάββατο, 24 Σεπτέμβρη, το ιστορικό κέντρο της πόλης, δηλαδή όλες οι οδοί που περικλείεται μεταξύ των οδών Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Όθωνος Αμαλίας και Γούναρη θα αποκλειστεί συμβολικά για τα ΙΧ. Η επιλογή της περιοχής αποκλεισμού δεν είναι τυχαία: συμπίπτει με το τμήμα του κέντρου που η πρόσφατη πολεοδομική μελέτη υποδεικνύει δυνητικά ως περιοχή προς πεζοδρόμηση και συνολική ανάπλαση. Έστω και για λίγες ώρες θα δοκιμάσουμε την πόλη του αύριο. (σ.σ. οι οδοί Κολοκοτρώνη, Όθωνος Αμαλίας, Γούναρη και Κορίνθου θα είναι ανοικτές).

· Παράλληλα ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων έχει αναλάβει να δώσει χρώμα και ζωντάνια στη γιορτή, δημιουργώντας μικρές και μεγαλύτερες εστίες πολιτισμού. Μουσική, χρώματα και χορός από σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού, συγκροτήματα και καλλιτέχνες της πόλης μας θα δώσουν το σύνθημα για μια γιορτή από τις 10 το πρωί έως και το απόγευμα. Το αναλυτικό πρόγραμμα και τα σημεία των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων προγραμματίζει παρεμβάσεις με μόνιμο χαρακτήρα, όπως η επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και θα δημοσιοποιήσει για διαβούλευση άμεσα τη μελέτη για τη δημιουργία δικτύου υποδομής ποδηλάτου στην πόλη, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Στόχος μας είναι η έναρξη υλοποίησης του έργου από το 2012 και η ολοκλήρωση του μελετούμενου τμήματος μέχρι το τέλος του 2013.

Πηγή: thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: