Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Δραματικές αποφάσεις παντού! Εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο - Ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα

Μέτρα και αποφάσεις που θα έπρεπε να παρθούν εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα λάβει στο παραπέντε για πολλοστή φορά. Έπρεπε να έρθει η τρόικα και να αποχωρήσει άρον άρον, να εκτοξευτούν τα spreads στα ύψη για άλλη μία φορά, να μας τα "ψέλνουν" όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες νυχθημερόν, να μας απειλούν ότι θα μας αφήσουν στο έλεος της χρεοκοπίας, να μας απειλούν ότι θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, για να πάρει επιτέλους απόφαση η κυβέρνηση να λειτουργήσει.

Μετά το τελεσίγραφο λοιπόν της τρόικας, η κυβέρνηση σε κατάσταση πανικού, αποφάσισε να πάρει σοβαρές αποφάσεις και αποφασισμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχε σκοπό να αναλάβει το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν και έτσι εδώ και δύο χρόνια έκανε πισωγυρίσματα στα όσα ζητούσε η τρόικα.

Αυτή τη φορά όμως τα ψέματα τελείωσαν και όλοι έπρεπε να σοβαρευτούν! Έτσι σε κατάσταση πανικού, ο κ. Βενιζέλος προέβη σε έκτακτες δηλώσεις την ώρα που ακόμα το υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, προκειμένου να δώσει ένα στίγμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση σοβαρεύτηκε και παίρνει πλέον σοβαρά τα πράγματα και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όλο τα άνοιγε η κυβέρνηση και όλο κλειστά ήταν. Έτσι μετά την "κατσάδα" της τρόικας η κυβέρνηση είδε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις αλχημείες και άρον άρον τα ανοίγει όλα.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, αύριο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Άμεσα προσχωρούν, όπως πρόσθεσε, οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο Ε Βενιζέλος. στην ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιασθούν στην συνεχεία από το δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟ

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ξεκινά άμεσα τις προσεχείς εβδομάδες και προωθούνται όλες οι αρμόδιες υπουργικές αποφάσεις, με καταργήσεις φορέων και συγχωνεύσεων φορέων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν θα περιμένουν τους 9 μήνες που είχαν περιθώριο, αλλά άμεσα.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται τελικά παντού, δηλαδή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προβλέπεται δηλαδή η διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού.

Άλλη σημαντική απόφαση είναι η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου καταργείται η προσωπική διαφορά. Όπως τόνισε πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα θα ονομάζονται κρατικοί υπάλληλοι και θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως στο δημόσιο θα υπάρχει ο ίδιος μισθός, για όσους έχουν τα ίδια χρόνια, την ίδια θέση και ίδια προσόντα. Μία τέτοια απόφαση βάζει τέρμα στα προνόμια στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, ενώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει επίδομα αλλά μόνο στα διευθυντικά στελέχη.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το σωστό άνοιγμα των επαγγελμάτων, όπως εκείνων του φαρμακοποιού, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε και σαρωτικές αλλαγές στο νέο φορολογικό σύστημα το οποίο όπως τόνισε θα αμβλύνει όλες τις κοινωνικές αδικίες, ενώ σημείωσε πως πρώτα πρέπει να δουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μετά οι συντελεστές φορολογίας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για τέλος στις επιχορηγήσεις σε φορείς που δεν δηλώνουν τις δαπάνες τους, με σκοπό το ψαλίδι στο δημόσιο. Τέλος, ανακοίνωσε άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.
 
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: